Soltész Miklós: A kormány is segíti a viharkárt szenvedett egyházi épületek helyreállítását

A kormány is segíti a viharkárt szenvedett egyházi épületek helyreállítását – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője kedden Csokonyavisontán, ahol megtekintette a múlt hét végi viharban megrongálódott helyi református templomot.

Soltész Miklós a helyszíni szemle után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „amint kiderül a károk nagyságrendje, és hogy ebből mit fedeznek a biztosítótársaságok, a magyar kormány döntést fog hozni arról, milyen mértékben tudja támogatni a helyreállításokat”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a viharban megsérült csokonyavisontai református templomnál tartott sajtótájékoztatón 2022. május 31-én. Mellette Szászfalvi László, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és Fodorné Ráskó Éva, a templom református lelkésze. Fotó: MTI/Varga György

Felidézte, az elmúlt napokban két heves vihar is végigsöpört a somogyi térségen, egyházi épületekben is kárt okozva. A legutóbbiban, szombatra virradóra az erős szél ledöntötte a csokonyavisontai templom tornyát, és szükségessé vált a tetőszerkezet egy részének helyreállítása is – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a helyi közösségnek szerencsére maradt 15 millió forintja a 2021-es magyar templomfelújítási programból. Megmozdult az ország is, hogy segítsen - mondta, megköszönve a különféle felajánlásokat. Példaként említette, hogy egy vállalkozó Veszprémből érkezett, hogy segítsen a templomsisak leemelésében és a tetőcserepek helyretételében.

Megemlítette, hogy a Belügyminisztérium is tett már lépéseket a Somogy megyei viharkárok felmérésére.

Az elmúlt 12 évben, de 2002 előtt is bárhol történt természeti katasztrófa, ez a kormány mindig segített a bajbajutottaknak, de fontos hangsúlyozni, ehhez mindenkinek teljesítenie kell a saját feladatát, és rendelkeznie kell biztosítással

 

– fogalmazott Soltész Miklós.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a múlt csütörtöki és szombati vihar több településen, így Jákó, Csököly, Kiskorpád és Kaposfő térségében is óriási károkat okozott épületekben, lakóházakban és mezőgazdasági területeken is, főként az epresekben és a fóliákban. Egyházi épületekben is keletkeztek károk, Csokonyavisonta mellett a kiskorpádi templomban, valamint parókiákon, ezek felmérése még tart – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy az első pillanattól kezdve óriási összefogást tapasztalnak. Segítségként ajánlottak már fel pénzt, munkát, adományokat is.

Amint a biztosítók döntése megszületik, tudni fogjuk, milyen összegeket kell összegyűjteni, hogy a teljes felújításokat el tudjuk végezni

 

– mondta Szászfalvi László, hangsúlyozva: a cél, hogy a helyreállítások minél előbb megtörténhessenek.

Hella Ferenc, a somogyi református egyházmegye esperese arról számolt be, hogy a református szeretetszolgálat már megkezdte a segítségnyújtást, és a katolikusok is jelezték, hogy szeretnének ebbe a munkába bekapcsolódni.

Az elhangzottak szerint a viharban ledőlt templomtorony 1939-ben épült.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!