Soltész Miklós: Közép-Európa sokszínűségének megőrzése alapvető feladatunk

Közép-Európa attól csodálatos, hogy sok nemzet és kultúra él benne együtt, és sokszínűségének megőrzése alapvető feladatunk – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Croatica horvát kulturális, informatikai és kiadói központ új épületének átadásán.

Soltész Miklós kiemelte: Európában sokan törekszenek a nemzetek és kultúrák egybemosására, eltörlésére. A KDNP alelnöke úgy fogalmazott: „hatalmas feladatunk” a nemzetiségként élő kis népcsoportok megtartása és megerősítése, és hogy „megértessük Brüsszellel és az európai vezetőkkel”, hogy e közösségek eltűnése „óriási veszteség lenne”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (jobbról a második) és Zdravka Busic, a Horvát Köztársaság Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumának politikai államtitkára kezet fog a Croatica horvát kulturális, informatikai és kiadói központ új épületének átadásán Budapesten 2019. május 8-án. Balról Bácskai János, Ferencváros polgármestere, jobbról Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Zdravka Buąić, a Horvát Köztársaság Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumának politikai államtitkára arról beszélt: Magyarország és Horvátország kapcsolata példaként szolgálhat más európai országoknak a jó szomszédi viszonyra, és mindkét ország sokat tesz a kisebbségek védelmében.