Soltész Miklós: Magyarország legkisebb települése is számít

Magyarország legkisebb települése is számít - hangoztatta vasárnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor vasárnap megszentelték az ötszáz lakosú Vas megyei Bérbaltavár kormányzati támogatással felújított, 266 évvel ezelőtt épült római katolikus templomát.

Némethné Beczők Bernadett polgármester és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (középen, b-j) a megújult katolikus Szent Miklós-templomban tartott misén, a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én. (MTI fotó: Varga György)

A 30 millió forintos állami támogatás, amelyet a kormány nyújtott, és amely az egyházmegye és a hívek adományaival kiegészült, jó helyre került - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós
    
Császár István pápai káplán, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke megáldja a megújult katolikus Szent Miklós-templomot a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én. (MTI/Varga György)

Hozzátette: a kis falu kicsiny templomának feladata, hogy hirdesse az alkotás örömét, a közösség összefogásának erejét, a hit és a kereszténység „szeretetüzenetét".
    
Soltész Miklós köszöntőjében felidézte a község szülötte, Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő gondolatait, aki Isten költeménye című versében megfogalmazta: „Isten költeménye a teremtett világ", rajtunk is múlik, hogy ennek részeseivé válunk-e, vagy csak - mint a költő írja - „tökéletlen, felületes olvasói" maradunk.

Soltész Miklóss
    
A megújult katolikus Szent Miklós-templom a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én. (MTI fotó: Varga György)

„A templom építői 266 évvel ezelőtt hozzátettek az Isten tervéhez, a templomon keresztül hitet adtak az itt élőknek, és ez a hit megőrizte ezt a kicsi közösséget" - mondta.
    
A község lakói nevében Némethné Beczők Bernadett mondott köszönetet a templom felújításában közreműködőknek és az adományozóknak.
    
A bérbaltavári, Szent Miklós nevét viselő templomot 1754-ben gróf Tolnai Festetics József építtette, mostani külső és belső felújítása összesen 50 millió forintba került, amelyhez 14 millió forinttal járult hozzá a Szombathelyi Egyházmegye és 6 millió forint gyűlt össze a hívek adományaiból.

Soltész Miklós
    
A megújult katolikus Szent Miklós-templom a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én. MTI fotó: Varga György)

A templom felszentelése után hálaadó ünnepi szentmise kezdődött, amelyet Császár István püspöki helynök és Déri Péter esperes, csehimindszenti plébános celebrált.