Soltész Miklós: A magyarországi németek lassan találtak magukra

A rendszerváltás után nagyon lassú folyamat volt a magyarországi németek magukra találása, de az elmúlt három évtizedet is az igényességük jellemezte a munkában, az oktatásban, gyerekeik nevelésében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Kismaroson.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j) beszédet mond a Sváb Emlékezet Centrum épületének bemutató ünnepségén Kismaroson 2020. október 8-án. Mögötte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője. (MTI fotó: Máthé Zoltán)
    
Soltész Miklós a Sváb Emlékezet Centrum épületének átadásán arról beszélt, hogy a magyarországi németek éltek a kedvezményes mandátum lehetőségével, így ma már országgyűlési képviselőjük is van Hozzátette, hogy ma már 65 köznevelési intézményt tartanak fenn az országban, és emellett sok intézményben anyanyelvi oktatás is folyik.    
 
Az államtitkár úgy fogalmazott: mindannak a fennmaradásáért, amit őseik ide hoztak Magyarországra, "csak a huszonnegyedik órában tudtunk tenni", de a kultúrájuk, a nyelvük "vissza fog térni", és fennmarad.    

Soltész Miklós, Rétvári Bence A kismarosi Sváb Emlékezet Centrum épülete a bemutató ünnepség napján, 2020. október 8-án. (MTI fotó: Máthé Zoltán)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, arról beszélt, hogy az emlékezetközpont az egész Dunakanyar svábjai számára kulturális központ lesz, ahol a történeti emlékek mellett a most élő sváb közösségek kulturális életét is meg lehet szervezni.
    
Hozzátette: Soltész Miklós államtitkár segítségével több mint 45 millió forintnyi állami támogatást sikerült elnyerniük a központ megvalósítására.     

A Sváb Emlékezet Centrum a magyar kormány támogatásával és a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal. A nagyközönség előtt október 10-én délután nyitja meg kapuit - olvasható a Pest megyei település honlapján.