Soltész Miklós: A Magyarországon élő szlovákok fontos részét képezik a magyar közösségnek

Több mint kétszázmillió forintból megújult a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon 153 férőhelyes kollégiuma. A felújítást a kormány 133 millió forinttal, az Országos Szlovák Önkormányzat pedig 81 millió forinttal támogatta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a budapesti szlovák iskola kollégiuma felújított épületének átadóünnepségén a XIII. kerületi Lomb utcában 2019. április 30-án. (MTI fotó: Kovács Attila)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a keddi átadón azt hangoztatta, a Magyarországon élő szlovákok fontos részét képezik a magyar közösségnek, és bár minden nemzet kapcsolatában, így a magyar és a szlovák nemzetében is akadnak nehézségek, mégis kitartóan erősíteni kell a viszonyt közöttük, mert e két nemzet „egymásra van utalva, egymásnak barátai, testvérei", még akkor is, ha más nyelvet beszélnek és más a kultúrájuk.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a budapesti mellett felújítják a sátoraljaújhelyi iskolát is 26 millió forintból, a szarvasit hatmillió forintból, a tótkomlósit 35 millió forintból, valamint 15 millió forintot szánnak a pilisszántói tájház felújítására.
    
Ezekkel a támogatásokkal a közösség megtartó erejét szeretnék szolgálni - fogalmazott Soltész Miklós.
    
Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt vették az iskola működtetését, azóta pedig elindult egy új óvodai csoport, egy középiskolai nyelvi előkészítő osztály és a szlovák szakkollégium is.

Soltész MiklósDiákok táncolnak a budapesti szlovák iskola kollégiuma felújított épületének átadóünnepségén a XIII. kerületi Lomb utcában 2019. április 30-án. Jobbról az első sorban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2), Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke (j) és Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló (j4). (MTI fotó: Kovács Attila)

Szabóné Marlok Júlia, az intézmény igazgatója az átadó után az MTI-nek elmondta, az iskolát hetven évvel ezelőtt alapították, jelenlegi helyén, a XIII. kerületi épületben 1992. óta működik, a diákok száma pedig az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az általános iskolában 99, a gimnáziumban 48 diák tanul kizárólag szlovák nyelven, az 1990-es évek második fele óta működő óvodában pedig három csoportban 51 gyereket látnak el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!