Soltész Miklós: Míg Nyugaton rombolják a templomaikat, addig Közép-Európában építik azokat

Három milliárd forinttal több jut az egyházi alapintézmények működésére jövőre. A 2020-as költségvetés szerint nő az üldözött keresztények megsegítésére fordított költségvetési támogatás is. A Hír TV stúdiójában, a Magyarország élőben című műsor vendége volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyház és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős államtitkára, akit Velkovics Vilmos műsorvezető kérdezett.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában (2019.06.10.)

A felvezetőben elhangzott: a múlt pénteken még Klaus Iohannis arról beszélt, hogy mennyire példa értékűen kezelik a romániai kisebbségi jogokat. Ferenc pápa is arról beszélt Csíksomlyón, hogy testvéri együttműködésre van szükség a román és a magyar nép között. Ehhez képest az úzvölgyi katonatemetőbe odaszállított, felhergelt, több ezer fős román tömeg rátámadt a magyarokra.

Soltész Miklós úgy reagált, hogy ettől kezdve nagyon nehéz komolyan venni akár egy romániai kormányfőnek az üzenetét és gondolkodását is.

„Másrészt pedig ha a Szentatyának az üzenete száz százalékig célba ért volna a román hatóságoknál, akkor nem így viselkedtek volna az Úz völgyében. Sem a hatóságok, sem pedig később a román állami szervek” – vélekedett az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a pápalátogatáson személyesen megtapasztalt, soha nem látott méretű román csendőri, rendőri, katonai és titkosszolgálati biztosításhoz képest a párezernyi felbőszített román szélsőségest a helyi hatóságok nem tudták kordában tartani. Katonatemetők feldúlására az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa sehol a világban.

„Egy 2008-as egyezmény van hatályban a két kormány között, amit kőkeményen be kellene tartania a román kormánynak. Ez nem szeretem vagy nemszeretem, tisztelem vagy nemtisztelem kérdése” – szögezte le Soltész Miklós, majd hozzátette:

„Ez az alapvető nemzetközi jog kérdése, amit be kell tartani és ezért teljességgel elfogadhatatlan a román fél viselkedése.”

Az egyházak több pénzt kapnak jövőre: ennek kapcsán az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a kereszténység volt az, ami megtartott bennünket ezer éven át. A hit, és az abból fakadó kultúra, oktatás, a szociális szolidaritás megőrzése ezért kiemelten fontos.

„Európában a kereszténység térvesztése leginkább a Nyugaton látszik meg” – mondta az államtitkár, akinek a tapasztalatai szerint míg Európa nyugati részén az önfeladás zajlik, templomok ezreit rombolják le, vagy alakítják át mulatókká, mecsetekké, addig Közép-Európában, hazánkban, Lengyelországban, Szerbiában és Horvátországban is ennek az ellenkezője történik: a templomok épülnek.

A teljes műsor megtekinthető:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!