Soltész Miklós: Nagy felelősségünk az élet minden területén a szerb-magyar barátság elmélyítése

Nagy felelősségünk az élet minden területén a szerb-magyar barátság elmélyítése - fogalmazott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Gárdonyban, ahol a Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolóinak vitorlástábora zajlik.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolóinak edzésén a közös vitorlástáborban a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában, Gárdonyban 2020. július 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy sosem látott kiváló kapcsolat alakult ki a szerb és a magyar nemzet között, mert mindkét ország „félre tudta tenni a történelmi múltat, a sérelmeket és fájdalmakat".
    
Úgy vélte, a Palicsról érkezett gyerekek is érezhetik a tábor során, hogy magyarnak és szerbnek nemcsak most, hanem évszázadok múlva is jó barátságban, közösen kell együtt élnie. Ennek pici szelete a sportbarátság, amihez az edzőtábor is hozzájárul - fűzte hozzá.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) a Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolóival a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI), Gárdonyban 2020. július 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)
    
Kikics Andrea, a Vajdasági Vitorlás Szövetség elnöke, a Palicsi Vitorlás Klub tagja közölte, hogy tizennyolc gyereket hoztak Szerbiából, közülük öten belgrádiak, a többiek a palicsi klub igazolt versenyzői.
    
Soltész Miklós kiemelte: a táborban mindenki érezheti, hogy a magyarokra mindig számíthatnak, mint ahogy a magyarok is szeretnének számítani rájuk.

Soltész Miklós
    
Vitorlások a Velencei-tavon, Gárdonyban 2020. július 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Rámutatott: „nagy bajban van a világ, nagy őrület felé kergeti magát, főleg Nyugat-Európa és az Egyesült Államok, ezért ebben a helyzetben a közép-európai és a Balkán térségének nincs más lehetősége, mint összefogni és együttműködni".
    
Az államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezte az edzőtábort a Velencei-tavi Vízi Sportiskolába (VVSI), amelyet a kormány másfél millió forinttal támogat. Ebből az összegből a gyerekek utazása, szállása, étkeztetése biztosított az öt nap során.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j), Alexov Lyubomir, az Országgyulés szerb nemzetiségi szószólója (j2)  a Palicsi Vitorlás Klub közös vitorlástáborában a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI), Gárdonyban 2020. július 8-án. (KDNP fotó: Váli Miklós)
    
Kikics Andrea jelezte, hogy a gyerekek haladó vitorlázók, többen szép eredményeket értek már el Szerbiában és Magyarországon is.
    
Mint mondta, az idei szezonjuk a koronavírus-járvány miatt rövid és igen zsúfolt lesz, ezért az öt nap folyamán is a következő versenyekre készülnek. Az edzőtáborban Zakic Dejan edző vezetésével reggelente kondíciós edzésen vesznek részt a fiatalok, majd délelőtt és délután is vízre szállnak.