Soltész Miklós: Nehéz időkben kiemelten fontos az egyházak közösségépítő munkája

A szűk esztendőkben kiemelten fontos az egyházak közösségépítő és – erősítő munkája – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke kedden Szolnokon, a megújult evangélikus templom és a mellette kialakított közösségi épület átadásán.

Soltész Miklós fontosnak nevezte, hogy azok az egyházakat érintő fejlesztések, amelyek Szolnokon és országszerte az elmúlt években elkészültek, a következő időszakban megteljenek tartalommal.

Szükség van erre, hogy a nehézségeket a közösség, az összefogás erejével képesek legyünk a javunkra fordítani

 

– tette hozzá.

Egyúttal arra kérte a felekezeteket: merjék megszólítani a nehéz élethelyzetben lévőket, valamint „a fogyasztói társadalom évtizedeiben nevelkedett” fiatalokat, megmutatva nekik, hogy az emberi kapcsolatokban, a közösségekben szűkebb anyagi lehetőségek között is lehet értéket találni és teremteni.

Az államtitkár Szolnok hitéletét példaértékűnek nevezve rámutatott arra: szinte egyedülálló a Tisza-parti megyeszékhelyen jelen lévő felekezetek együttműködése és munkálkodása a városért, az ott élő emberekért.

Emlékeztetett: a kormány támogatásával templomok, imaházak, óvodák, iskolák és közösségi terek épültek, illetve szépültek meg egyházi keretek között. Emellett a cigánypasztoráció terén is sokat tettek Szolnokon – jelezte.

Mindez egy „kegyelmi időszakban” valósult meg, amelyet most nehezebb periódus követ - mondta Soltész Miklós, aki úgy fogalmazott: nincs olyan, aki meg tudná jósolni, hogy a "szűk esztendők" meddig tartanak majd, de a hitből ez idő alatt is meríthetünk, gazdagodhatunk.

Kállai Mária (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: elkötelezettség és küldetéstudat jellemezte a beruházás időszakát, amely nem volt zökkenőmentes. Ám éppen a nehézségek adnak még nagyobb értéket a megújult 90 éves templomnak és az evangélikusok új közösségi terének, az Adapterháznak.

Tájékoztatása szerint a teljes fejlesztés 330 millió forintba került, ahhoz a kormány 180 millió forinttal járult hozzá. Kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan a térséghez tartozó kistelepüléseken mintegy 210 millió forint értékben újultak meg közösségi terek és egyházi temetők.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere köszöntőjében a helyi evangélikus közösség munkáját méltatva azt mondta: a megyeszékhely megújuló hitélete és ezen belül az ott működő ökumenikus lelkészkör „maga a csoda abban a városban, mely sokáig kis Moszkvaként élt a köztudatban”.

Az ebben az összefogásban rejlő erőt tükrözi, hogy Szolnok összes temploma megújult. Ebben a világban éppen ez, a közös gondolkodás és cselekvés jelenti az egyik megoldási lehetőséget – fogalmazott.

Megjegyezte: észszerűbben, előrelátóbban kell élnünk, ám a kultúránkat és a hagyományainkat a nehézségek ellenére sem hagyhatjuk veszni, hiszen azokért hosszú időn át egy nemzet dolgozott.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!