Soltész Miklós: Nemcsak nemzeti összetartozásra lesz szükség, hanem nemzetek közötti összefogásra is

A jövőben immár nem csak nemzeti összetartozásra lesz szükség, hanem nemzetek közötti összefogásra is, azokkal, akiknek fontosabb a béke, mint a háború – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke kedden a székelyföldi Farkaslakán.

Soltész

A politikus a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt az udvarhelyszéki községben, a Trianon-emlékműnél. Beszédében ünneplő, nem pedig emlékező, és főleg nem szomorkodó közösségként köszöntötte a jelenlévőket. Ünneplő közösség – mondta –, mert újra egymásra találtak, egymást erősítik.

Itt vagyunk ugyan szétszakítva, de élünk, összetartozunk. Itt vagyunk mindennapos küzdelmeinkkel, támadásokkal szemben, de mégis egyre több baráttal és egyre nagyobb elismertséggel”

– fogalmazott. Mindez azért volt lehetséges – mondta –, mert a magyarság felül tudott emelkedni a múlt sérelmein, felismerte, hogyan akarják a nagyhatalmak az együtt élő népeket „összeugrasztani”.

Felülemelkedtünk először is saját magunkon, bánaton és keserűségen, történelmi kudarcon és mérhetetlen igazságtalanságon"

– közölte. Hozzátette, hogy bár a Kárpát-medencében élő országok túlnyomó többsége győztese volt a 104 évvel ezelőtti döntésnek, később őket is beletaszították a második világégésbe ugyanazon nagyhatalmak, majd „odalökték” a szovjet kommunizmusnak, „újabb több mint 40 év szenvedést, gyötrelmet és kilátástalanságot okozva”.

Soltész Miklós szerint ugyanazon nagyhatalmak most a térség fiataljait csábítják el több évszázados gazdasági fölényüket kihasználva. „Így országok ürülnek ki, és látjuk, a mindennapokban megéljük: itt az újabb őrület. Óriási profit érdekében még nagyobb háborúba akarnak mindannyiunkat belerángatni” – mondta.

Úgy vélte, a magyaroknak épp azért kellett felülemelkedniük a sérelmeken, hogy együttműködhessenek a szomszédos népekkel.

Nekünk nem csak együtt kell élnünk szlovákokkal, románokkal, szerbekkel és horvátokkal, hanem közösen látnunk és tudnunk kell: Kelet nagyon közel van. A keleti front itt van a szomszédságunkban"

– utalt az ukrajnai háborúra, amely Nyugatról és az óceánon túlról nézve távolinak látszik.

Figyelmeztetett: a nagyhatalmak „cinizmusa” a térség teljes pusztulását okozná, és kérte a jelenlévőket, álljanak meg szülőfalujuk világháborús emlékművei előtt, hogy lássák, mit jelent a világégés.

Aláhúzta: ez a mostani küzdelem nem csak a magyarokról, hanem a többi nemzetről is szól, ezért össze kell fogni azokkal, akiknek fontosabb a béke, mint a háború, mert az itteni népek értik egymás kultúráját, elfogadják egymás hitét.

Soltész Miklós kérte a jelenlévőket, hogy a nemzeti összetartozás napját június 9-én, a szavazóurnák előtt, minél nagyobb részvétellel tegyék teljessé.

Mutassuk meg, hogy igent mondunk a békére, és nemet a háborúra”

– mondta.

SoltészBíró Barna Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei tanácselnökjelöltje kiemelte: a magyaroknak ki kell mondaniuk, hogy fáj Trianon, hiszen ezzel a fájdalommal élnek nap mint nap, ebbe születnek bele az új generációk, ugyanakkor mindezen fájdalom ellenére a székelyföldi közösségek épülnek, gyarapodnak, jobbak az életkörülmények, mint a 34 évvel ezelőtti rendszerváltás idején.

Emlékeztetett: Romániában egyesek időről időre még mindig az ország ellenségeként próbálják beállítani a magyarokat. „Lehet, hogy a veszélyérzet elmúlt, de a veszély itt van még a XXI. században is, akkor, amikor egyesek úgy akarnak politikai erőt kovácsolni, hogy bennünket támadnak, hogy minket akarnak eltiporni, hogy a mi jogainkat kérdőjelezik meg” – mondta a szélsőséges román pártokra utalva.

Hangsúlyozta,

a magyarok azt üzenik mindenkinek: senkinek sem az ellenségei, senkit nem akarnak legyőzni, nem kell tőlük félni. De azt is üzenjük, hogy még egyszer nem hagyjuk magunkat térdre kényszeríteni. Mi összefogunk, mi egységesek leszünk, itt, Farkaslakán és Székelyföldön is magyar jövőt építünk"

– mondta Bíró Barna Botond.

Hozzátette: a vasárnapi választások tétje, hogy a magyarok tovább építkeznek-e, vagy hagyják, hogy mások romboljanak. Kérte a jelenlévőket, tegyék lehetővé a további építkezést, mivel a magyarok csakis együtt tudnak győzni.

A helyi fiatalok fellépése által ünnepélyessé vált rendezvényen a szervezők nevében Kovács Lehel polgármester és Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Közművelődési Egyesület elnöke is köszöntötte a jelenlévőket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!