Soltész Miklós: A templomfelújítás a közösségek erősítésének fontos eszköze

A kormány templomfelújítási programja a közösségek erősítésének fontos eszköze – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a Salgótarján város és környéke egyházi életének és egyházi intézményeinek fejlesztése elnevezésű projekt pénteki záróeseményén, Nógrád megye székhelyén.

Soltész Miklós köszöntőjében csodának nevezte, hogy a Modern városok program és a Magyar templomfelújítási program részeként a megyeszékhelyen és környékén 19 település 28 helyszínén 30 katolikus egyházi létesítmény újult meg a kormány 3,4 milliárd forintot meghaladó támogatásából.

A kormány teplomfelújítási programja több célt is szolgál, hiszen a helyreállított, korszerűsített létesítmények eredeti rendeltetésük betöltése mellett sok esetben műemléki értékeket hordoznak, rendbetételük pedig munkalehetőséget teremt és környezete turisztikai vonzerejét is növeli

 

 – jegyezte meg.

Kiemelte: a mai világban, amikor a közösségekre minden eddiginél nagyobb szükség van, különösen fontos templomaink, közösségi házaink, plébániáink, közösségi tereink fejlesztése és megtöltése élettel. Ahol erre nem figyelnek, ott a közösségek felbomlanak és élhetetlenné válnak települések – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy közösségként az Európai Unió is a soraiba tartozó tagországok erősítéséért, a kontinensen élő népek ellentéteinek, háborúinak megszüntetéséért jött létre. Most azonban mégis mást tapasztalunk – folytatta –, tudni nem, csupán sejteni lehet, hogy miért és milyen erők mozgatnak szálakat, indítanak háborút és idéznek elő gazdasági válságot, amelyek következményei beláthatatlanok - fogalmazott. Ezzel szemben, ahol tudunk, így közösségeinkben is, a békesség megőrzésével, megteremtésével és a rászorulók felkarolásával tehetünk a legtöbbet – húzta alá.

A mostani válságot nem mi okoztuk, nem tehetünk róla, ezért ne hagyjuk, hogy akik az eddigi eredményeinket tönkre akarják tenni, sikerrel járjanak - fogalmazott Soltész Miklós.

Marton Zsolt váci püspök a projektzárón közölte: a Salgótarjánt, Bátonyterenyét, Pásztót és Dorogházát, valamint ezek vonzáskörzetét érintő beruházássorozat kivitelezési munkái tavaly ősszel kezdődtek és a műszaki átadással idén novemberre minden helyszínen lezárulnak. Emlékeztetett: a felújított épületek csaknem fele műemléki, egy másik részük helyi védettség alatt áll. Előbbieknél történeti kutatást, értékleltárt is végeztek a szakemberek, akik restaurátori szakfelügyelet mellett dolgoztak.

A Váci Egyházmegye mint a projekt végrehajtója külön figyelmet fordított a helyi munkaerő foglalkoztatására. Így a tervezési feladatok 89, míg a kivitelezés 91 százalékát Nógrád megyei vállalkozók végezték - tájékoztatott.

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője felidézte: történelmi pillanat volt a város életében, amikor 2017-ben a kormányfő és Salgótarján polgármestere aláírta a Modern városok programja megállapodását. Az ott felvázolt és azóta nagyrészt megvalósult egyházi fejlesztéssorozat – mely az összes érintett egyház vonatkozásában megközelíti a 4,5 milliárd forintot –, párját ritkítja – mondta.

Azzal, hogy Magyarország bezárás és átalakítás helyett építi és felújítja a templomokat, méltó választ talált a jövő építésére. „Tudjuk, hogy a templomok nem csupán biztonságot és lelki feltöltődést nyújtanak, de közösséget is teremtenek” - húzta alá.

Huszár Máté (MSZP), a megyeszékhely alpolgármestere a fejlesztés jelentőségét méltatva arról beszélt: a megújult főplébánia és környezete a belváros ékköve lett, és több más mellett elkészült a Szent József plébániatemplom rekonstrukciója is. Szerteágazó, komplex programot sikerült ezzel eredményesen végrehajtani - közölte, jelezve: a helyi önkormányzat bízik abban, hogy a Modern városok program további, Salgótarján számára stratégiai jelentőségű elemei is megvalósulhatnak a következő években.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!