Szászfalvi László: Hídépítők vagyunk, a keresztény egység útján járó közösség

25. alkalommal rendezték meg a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumát A béke több mint a háború vége címmel csütörtökön az Országház Felsőházi termében. Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes – egyszersmind református lelkipásztor – a felekezetek közötti békéről beszélt.

Szászfalvi László előadását Pál apostol szavaival kezdte: „Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben!” (Róm. 12,18.) - ez a felszólítás érvényes ma is minden keresztyén emberre, érvényes a mindenkori emberi és közösségi kapcsolatainkra és főképpen érvényes Krisztus követőire, az egyházak tagjaira.

Kurt Koch bíborost, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnökét idézve kiemelte, „Az ökumené elsősorban ott van, ahol a keresztények élnek, és a mindenkori beszélgetőtárssal való párbeszédben valósul meg. Úton a keresztény egység felé!”

Tapasztaljuk, hogy a testvéregyházak, egy-egy helyi közösség tagjai békességben, szeretetben élnek együtt és lelkesen törekszenek egymás lelki gazdagítására.

Ezáltal építik Isten országát és bizonyságot tesznek a keresztény értékek nemzetmegtartó erejéről is. Bizakodással és örömmel tölthet el minket, hogy a Kárpát-medencében sok kisebb-nagyobb helyi ökumenikusan gondolkodó, egymást tisztelő és szerető egyházi és civil közösség él – emelte ki Szászfalvi László.

A konferencia fő témájára utalva kifejtette, hogy

a béke nem csak valamiféle harcnak, háborúnak a végét vagy hiányát jelenti.

Az egyház kommunikációjának a lényege Isten kijelentésének elbeszélése, továbbadása, a dolgok újra és újra való megbeszélése. A felekezetek közötti béke előfeltétele az egymással való újrabeszélés készsége, akarása. Egyházaink között az elmúlt évszázadokban különböző intenzitással ez az újra való beszélgetés folyik, az elmúlt száz évben kiemelkedően felgyorsult és napjainkban pedig kifejezetten él és virul. A magyar keresztények ebben példát adnak Európának és a világnak.

ué

Szászfalvi László református lelkipásztorként Ferenc pápa magyarországi látogatására utalva hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a katolikus egyházfő látogatását és kijelentéseit, mert azokban az egyház egyetemessége, ökumenitása nyert kifejezést, amely reményt ad a keresztény egység útján a küldetésünk betöltéséhez.

Magyarország „hídépítő” lehet, kihasználva sajátos ökumenikus jellegét: itt különböző felekezetek élnek egymás mellett, ellentétek nélkül – emlékszem az összejövetelre, melyen együtt voltam velük másfél évvel ezelőtt –, tisztelettudóan, építő szellemben, együttműködve!” – idézte Ferenc pápát.

Pünkösdhöz közeledve erősödjünk meg ebben a közös hitünkben: Hídépítők vagyunk, a keresztény egység útján járó közösség, így lehetünk mi mindannyian ennek az újrabeszélő dialógusnak békét teremtő szolgái általában a világban és konkrétan egyházainkban itt, a Kárpát-medencében – szólította fel a hallgatóságot Szászfalvi.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!