Szentmisén vettek részt a Fekete Madonna zarándokvonat utasai

A Fekete Madonna zarándokvonat utasai kedden ünnepi szentmisén vettek részt a lengyelországi Czestochowában, a misét Tamás József, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke és a zarándokvonat egyik lelki vezetője mutatta be, jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A misét Tamás József, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke és a zarándokvonat egyik lelki vezetője mutatta be, jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is

A lengyelországi pálos Mária-kegyhelyen bemutatott mise végén Semjén Zsolt jelenlétét a zarándokok nevében Tamás József püspök megköszönte.

A szentmise elején a pálosok az úgynevezett konfráteri címet adományozták a pappá szentelésének 50. évfordulóját idén ünneplő Tamás püspöknek. Amint kifejtették, az egyházi méltóság a lelkipásztori tevékenységében évek óta a pálos rendi közösséghez kötődik, most pedig a konfráteri fogadalom által a rend „tiszteletbeli tagjaként” a pálos lelkiségben részesül – hangzott el.

A zarándokokat Marian Waligóra czestochowai pálos házfőnök köszöntötte, és átadta Tamás püspöknek a czestochowai Fekete Madonna másolatát.

Szentmisén vettek részt a Fekete Madonna zarándokvonat utasai

A pálos kolostor Lovagtermében felavatják még kedd délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által készített vándorkiállítást, melyben a magyar művészek a Boldogasszony és a magyarság kapcsolatát ábrázolják.

Szerdán a magyar zarándokok Krakkóba látogatnak, csütörtökön pedig a délkelet-lengyelországi Tarnówban részt vesznek a lengyel-magyar barátság díszpadjának avatásán. Itt jelen lesz Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára.

A czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Czestochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba.

Szentmisén vettek részt a Fekete Madonna zarándokvonat utasai

Manapság Czestochowát évente hívek milliói keresik fel, a világ egyik legismertebb Mária-kegyhelyének, Lengyelország legfontosabb zarándokhelyének számít. Miközben a világ többi Mária-kegyhelyének népszerűsége az egyház által elismert Szűzanya-jelenésekkel függ össze, Czestochowa népszerűségét nem az ilyen eseményekhez, hanem a Fekete Madonna csodaképéhez, az ezzel összefüggő Mária-kultuszhoz kötik.

A Fekete Madonna vonatos zarándoklatot a czestochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.

A szombathelyi megyés püspök idén is a zarándokvonat másik lelki vezetője.

Szentmisén vettek részt a Fekete Madonna zarándokvonat utasai

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!