Szerette az Egyházát, szerette a hazáját – Mindszenty József bíborosra emlékeztünk Esztergomban

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek engesztelő szentmisét mutatott be Mindszenty József újratemetésének 30. évfordulója alkalmából május 8-án az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban. A szentmisén Varga László kaposvári megyéspüspök mondott beszédet.

A hagyományos Mindszenty-zarándoklat keretében az Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával bemutatott engesztelő szentmisén Michael August Blume apostoli nuncius, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, valamint a püspöki testület tagjai és számos pap koncelebrált.

A szertartáson részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Varga Zsolt András, a Kúria elnöke; továbbá az állami és a kulturális élet több képviselője.

A szentmisén ugyancsak résztvevő Soltész Miklós Facebook-bejegyzésben osztotta meg gondolatait.

Ha Mária és Szent István országa felett lehull a moszkvai pánszláv hitetlenség csillaga, vigyék testemet az esztergomi bazilikai sírboltba.”

Mindszenty József bíboros végakaratát 30 éve, 1991-ben teljesíthette a nemzet, földi maradványai ekkor kerültek haza Mariazellből. Ahogy élete, úgy újratemetése is sokaknak adott reményt és erőt. Az évente szokásos Mindszenty-zarándoklat szentmiséjét tavaly csak online formában lehetett megtartani. Idén már újra együtt ünnepelhettünk, igaz, a járvány miatt kevesebben, mint szoktunk. Jó volt részt venni a szentmisén, melyet Erdő Péter bíboros úr, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke celebrált a püspöki konferencia tagjaival.

Bízom benne, hogy mielőbb sor kerülhet Mindszenty bíboros boldoggá avatására, aki hiteles élete és rendíthetetlen kiállása miatt a magyar egyháztörténelem kimagasló alakja

– írta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke.

Ma Esztergomban Mindszenty bíborosra emlékeztünk, arra az emberre, aki hűségesen és szilárdan állt azon a helyen, ahová a Gondviselés állította. Tette ezt akkor is, amikor jobbról és balról keményen üldözték. A szenvedésekben is kitartott, magatartását soha nem kellett rugalmasságnak álcáznia”

– méltatta a mártír sorsú főpapot Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke közösségimédia-bejegyzésében.

Magyarország utolsó hercegprímásáról néhány hete természetesen ugyancsak az elismerés hangján emlékezett meg Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps – Magyarország Segít! Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Mindszenty próféta volt, olyan ember, aki történelmi időkben, történelmi karakterről tanúságot téve nemzeti egységet sürgetett; olyan zseniális államférfi, akinek a nemzeti érdek mindig előbbre való volt, mint az egyéni szempontjai

– fogalmazott akkor a KDNP alelnöke.

A szombati szentmiséről a Magyar Kurír közöl részletes beszámolót.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!