Technikai módosítások várhatók az új egyházügyi törvényben

Várhatóan lesznek technikai jellegű módosítások az új egyházügyi törvényben, amelynek általános vitáját csütörtökön kezdi meg a parlament – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes Virágvasárnap után című könyvének bemutatóján. Kiemelte: ezek a változtatások a javaslat érdemi részét, szerkezetét és főbb szabályozási elveit nem fogják érinteni. A javaslatot a tervek szerint még a nyári ülésszak alatt elfogadhatja a parlament, és jövő évtől életbe léphet.

A lelkiismereti- és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot június 10-én nyújtották be, a dokumentum melléklete 13 felekezetet említ, amelyeket az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezetnek minősít. A törvényjavaslat szerint a korábbi gyakorlattal ellentétben az egyházak nyilvántartása a tervek szerint kizárólagos illetékességgel a Fővárosi Bírósághoz kerül, „ezzel is biztosítva az egységes, naprakész áttekinthető nyilvántartás vezetését”. Mint azt a törvényjavaslat hangsúlyozza, az egyház kizárólag olyan vallási tevékenységet gyakorolhat, „amely az alaptörvénnyel nem ellentétes, jogszabályba nem ütközik, nem sérti más közösségek jogait és szabadságát, valamint az emberi méltóságot". Biztosítani kívánja a törvényjavaslat az állam és az egyház különválasztását, ugyanakkor törvényes keretet kíván nyújtani ahhoz, hogy "az állam a közösségi célok érdekében együttműködjön az egyházzal”.
    
A kereszténydemokrata politikus a könyvbemutató kapcsán hangsúlyozta: azok a jó egyházi vezetők, akik megtalálják a jó arányt a hitéleti tevékenység szervezése és a közösségi élet között. Ezáltal egyik erősítheti a másikat, s igazán jó hitéleti közösségben egyik a másik nélkül nem képzelhető el.
    
A most bemutatott kötetbe karácsonyi húsvéti, évközi tanítások és néhány alkalmi tanúságtétel került. A lejegyzett szövegek kisgyermekes családi szentmiséken hangzottak el, itt pedig némileg átszerkesztett formában jelennek meg. A könyv a szülők méltóságát és felelősségét is hangsúlyozva, többek között a gyerekeket szeretnék megszólítani és lekötni.
    
Brückner Ákos Előd, ciszterci szerzetes Budapesten, 1933. június 24-én született, Győrött 1963. február 3-án szentelték pappá, örökfogadalmat Budapesten tett 1953. február 12-én. 1963-66 káplán volt Kónyán, később spirituális a győri szemináriumban, majd 1976-89 között bányalelkész illetve bányaplébános Tatabánya-Óvárosban. 1989-től az újbudai Szent Imre Plébánia plébánosa, egyidejűleg 1993-99 között hittant is tanított a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. Brückner Ákos Előd most áthelyezéssel búcsúzik a Szent Imre Plébániától.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!