Több mint 200 újabb anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája!

A dizájnerdorgok óriási veszélyt jelentenek főleg a fiatal korosztály egészsége számára. Rétvári Bence KDNP-alelnök az alábbi közleményben hívja fel a figyelmet a megelőzés és a szabályozás fontosságára.

Magyarország továbbra is következetes küzdelmet folytat a kábítószerekkel szemben. A magyar Büntető Törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A dizájnerdrogok óriási veszélyt jelentenek, ezért idén nyáron több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája. Az új szerek többsége bár Magyarországon még nem, de  több európai országban már megjelent, így elővigyázatosságból a hazai tiltólistára is felkerült.

Magyarországon 2015. óta a tiltott szerek listáját kormányrendelet helyett miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok is automatikusan büntethetővé válnak.

Ennek a rugalmas szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több halálesethez köthető új, a köztudatban csak „bika” néven elhíresült kábítószer hatóanyaga miatt már jelenleg is tiltott hazánkban.

A kábítószerek terjedése a fiatalok egészségére jelentik a legnagyobb fenyegetést, ezért kiemelten fontos, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv is több tantárgy kötelező elemévé teszi a megelőzést. Fontos, hogy már az iskolákban felhívjuk a diákok figyelmét a drogok negatív hatásaira.

Mindemellett jelentős összegű költségvetési forrásokat fordított a kormány a kábítószer-probléma és a szenvedélybetegségek megelőzésére is.  A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrást biztosított. Továbbá, a droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat.

Bár egyes baloldali pártok programjukban hirdetik a drogliberalizációt, ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány határozott célja, hogy változatlan következetességgel és hatékonysággal lépjen fel továbbra is a kábítószer-bűnözéssel szemben!

 

Rétvári Bence
a KDNP alelnöke

 

 

(Illusztráció: 123rf)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!