Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon „Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát. A programon részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a KDNP politikusa és Latorcai Csaba, a tárca parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke is.

Navracsics

A május első hétvégéjére időzített történelmi és gasztrofesztiválon az érdeklődők megismerkedhettek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részesei lehettek középkori lakomának, láthattak lovasíjászati és harcászati bemutatót, jelmezes felvonulást, és erre a két napra megelevenedett Tomaj vezér jurtája, háztartása. 

Badacsony

Badacsonytomaj főterén volt korabeli vásár, s ezzel együtt a régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthattak a látogatók, sőt sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével és korabeli táncok tanulásával is vártak mindenkit a szervezők. Az előzetes várakozásoknak megfelelően érkeztek folyamatosan közelebbi és távolabbi településekről is az érdeklődők, akiket többek között Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokasága várt. Utóbbi kapcsán ki kell emelni az Etyeki Sörmanufaktúra erre az alkalomra készített Tomaj nevű sörét, továbbá a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borát. Természetesen zenei produkciók kísérték a rendezvényt, színpadra lépett a Holló Ének Hungarica és a Bordó Sárkány. A középkori piaci hangulat, valamint a látványos harci bemutatók mellett ünnepélyes külsőségek között, miniszteri közreműködéssel adták át az idén húszéves város teljeskörűen felújított Fő utcáját. 

Navracsics

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter gratulált a látványos fejlesztéshez. Úgy vélte, a badacsonytomaji Fő utca és a Hősök tere fejlesztése teljesebb, élhetőbb, gazdagabb közösséggé teszi a várost és térségét. Azt kívánta, hogy

a sétálóövezetet sokan látogassák a jövőben, az itteni kávézók, üzletek pedig a szabadidő eltöltéséhez biztosítsanak lehetőséget az itt élők és az idelátogatók számára is."

Navracsics

Krisztin N. László polgármester egy álom megvalósulására utalt beszédében és a jeles évfordulókra hívta fel a figyelmet, ami még szebbé, ünnepibbé tette a Fő utca mostani átadását. Badacsonytomaj éppen húsz éve kapott városi rangot, idén hatvanéves a Badacsonyi Szüreti Fesztivál, sportegyesületük pedig százesztendős. Tomaj lakomája kapcsán kifejezte reményét, hogy a történelmi és gasztrofesztivál hagyománnyá válik, ahol majd az összes Tomaj nevet viselő település képviselteti magát. A mostani eseményen Lesencetomaj polgármestere már részt vett, jövőre a többieket is várják.

Az eseményről Latorcai Csaba a Facebook-oldalán is beszámolt:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!