A választók képviseletének érdeke mindenek felett áll

Pállfy István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője az ATV-ben kijelentette: a választók képviseletének érdeke mindenek felett áll, arra a felvetésre, hogy a részvételi küszöb csökkentése esetén a képviselők a rendes választásoktól eltérő feltételekkel kerülnének be az országgyűlésbe, a kereszténydemokrata politikus úgy reagált, hogy más a helyzet felfokozott kampánykörülmények között, és bizony más egy politikai apátia kellős közepén. A politikus természetesnek nevezte, hogy a Fidesz és a KDNP vitatkozik oktatáspolitikáról. Mint mondta: Hoffmann Rózsa ugyan több csatát vesztett, de a háborút meg fogja nyerni.

Pálffy István szerint a törvényhozásnak biztosítania kell, hogy a parlament, illetve a szakbizottságok sora teljes létszámmal működjön, ehhez pedig az kell, hogy 386 képviselő üljön a Tisztelt Házban”, indokolta a képviselő azt a KDNP-s javaslatot, miszerint az időközi választások esetében le kellene szállítani a részvételi küszöböt. A törvénymódosítás apropója, hogy az alacsony részvétel miatt a püspökladányi időközi választás második fordulója is érvénytelen volt. Márpedig a kereszténydemokrata politikus szerint a választók számára biztosítani kell, hogy választókerületükben mindenkor érvényesíteni tudják az érdekeiket – így ha az időközi választások részvételi küszöbe miatt eredménytelenül zárul a választás, akkor sokáig képviselet nélkül maradhat egy terület.

Arra a felvetésre, hogy a részvételi küszöb csökkentése esetén a képviselők a rendes választásoktól eltérő feltételekkel kerülnének be az országgyűlésbe, a kereszténydemokrata politikus úgy reagált, hogy más a helyzet felfokozott kampánykörülmények között, és bizony más egy politikai apátia kellős közepén. Mert utóbbi esetben nem lehet ugyanazokat a feltételeket állítani, hiszen így azok érdeke sérülne, akik választani akarnak, és akik azt szeretnék, hogy az érdekeiket képviseljék az Országgyűlésben.

Persze az egy örök dilemma, hogy melyik a fontosabb: a választói reprezentáció, vagy inkább az, hogy aki akar, az tudjon képviselőt küldeni az Országgyűlésbe. „Mindenesetre a brit rendszerben például már az első fordulóban sincs küszöb, így ad abszurdum egy walesi tartományban egyetlen ember is választhat országgyűlési képviselőt, akár az első fordulóban” – jegyezte meg.. Egyébként létezik ilyen elképzelés, az LMP-s Karácsony Gergely például egy hasonló jellegű módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz – mondta a kereszténydemokrata képviselő.

Pálffy István a Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán között feszülő ellentétekre kitérve úgy fogalmazott, az államtitkár asszony eddig már több csatát is elvesztett, de a háborút meg fogja nyerni. Pálffy szerint ebbe az irányba mutat az is, hogy az oktatási államtitkár hétfőn felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, aki azonban ezt nem fogadta el. Hangsúlyozta: sokkal többről van szó, mint két szakpolitikus vitájáról, hiszen ez világnézeti, politikai kérdés is abban az értelemben, hogy a személyeken keresztül oktatási és egyéb érdekek csatája jelenik meg, ráadásul ebben a vitában a szakszervezetek, az ellenzék és az oktatás minden szereplője részt vesz.

Álláspontja szerint nem véletlen, hogy egy centrális politikai erőtérben a két kormányzó párt között vannak viták az oktatás kérdésében, hiszen ők oldhatják meg a problémát, vagyis természetes, hogy ütköznek az elképzelések. Az MSZP és a Jobbik között például nem lehet vita ebben az ügyben, mert mindketten nagyjából hasonló populációnak az igényeit szeretné oktatáspolitika terén kiszolgálni – jegyezte meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!