Varga László meghatározó alakja volt a sorsfordító időknek

Varga Lászlónak megadatott, hogy a függetlenné váló Magyarországon a kereszténydemokrata gondolat, értékvilág és politika megújítója lehessen. A 2003-ban elhunyt politikus meghatározó alakja volt a történelmi, sorsfordító időknek – mondta pénteken Baján, a Keresztény Közéletért Emlékérem átadásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. A Varga László tiszteletére alapított díjat Tóth Gábornak, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának adományozták az ünnepségen.

Schanda TamásSchanda Tamás a kereszténydemokrata politikusról, drámaíróról elnevezett, őt ábrázoló díj átadóján hangsúlyozta:

Varga László az európai kereszténység értékei mentén fejtette ki közéleti munkáját; egy világégés végén is, a szétbombázott Budapesten, és nagyjából negyvenévi kommunista elnyomás és megnyomorítás után is, a fellélegzett Magyarországon.

Kiemelte: Varga László példát mutatott és szellemi támaszt nyújtott mindazoknak, akik végül sikerre vitték a magyar kereszténydemokráciát. A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke azt mondta: Varga László életpályája beleillik a 20. század magyar „igazságkeresőinek” sorába. Sziklaszilárd jellem volt, akit a nácik kiszolgálói letartóztattak, a szovjetek kiszolgálói pedig ellehetetlenítettek, és elűzték hazájából – tette hozzá.

Schanda Tamás emlékeztetett: Varga László sors- és harcostársaival egyetemben

megmutatta, hogy a közéletben is helye van a keresztény hangnak.

Sőt minél jobban próbálták elhallgattatni őket, annál határozottabban álltak ki elveik mellett. Tették ezt diktatúrák árnyékában, tették ezt megfélemlítés és teljes ellehetetlenítés közepette, tették ezt folyamatos nyomásgyakorlás mellett. Helytálltak, nem hagyták el a hitüket, a meggyőződésüket, nem hagyták kiégni a lámpásukat – fogalmazott a politikus.

Kereszrtény közélet

„A magyar kereszténydemokrácia hősei is megmutatták, nem járható az önfeladás útja. Ezért nemet kell mondani a behódolásra, nemet az ideológiai nyomásgyakorlásra, nemet az erkölcsi relativizmusra, nemet az újabb - most nyugatról jövő liberális és baloldali – emberkísérletre” – fogalmazott az államtitkár.

Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke szerint Varga László nélkül nem lenne kereszténydemokrácia ma Magyarországon. Felidézte: a Keresztény Közéletért Alapítványt 1992-ben kecskeméti értelmiségiek hozták létre, majd a szervezet 2010-ben, Varga László születésének századik évfordulója tiszteletére emlékérmet alapított.

A politikus elmondta: az alapítvány kuratóriuma a Varga László Keresztény Közéletért Emlékérmet, a KDNP megyei és kecskeméti szervezetével közösen minden évben olyan embereknek ítéli oda, akik a keresztény közéletiséget magas színvonalon, termékenyen, hitelesen jelenítik vagy jelenítették meg.

A Varga László-emlékéremmel kitüntetett Tóth Gábor 1962-ben született Pécsett. Általános orvosként 1989-ben végzett az ottani tudományegyetemen. Még abban az évben elhelyezkedett a bajai kórházban. Négy év múlva urológus szakvizsgát tett, majd 2001-től az urológiai osztály osztályvezető-helyettes főorvosaként dolgozott tovább. Főigazgató főorvosként 2007 júliusától vezeti a Bajai Szent Rókus Kórháza. Mint az ünnepségen elhangzott, az elmúlt tíz évben az intézményben csaknem hétmilliárd forint összegű fejlesztés valósult.

Varga László (1910-2003) politikus, ügyvéd, író 1947 és 1948 között a KDNP-jogelőd Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Kezdetben Zürichben, majd New Yorkban élt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke, 2002-től a KDNP elnöke volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!