Vejkey Imre: Provokálják a keresztény közösségeket

Véget ért a per: a Kúria kimondta, hogy a Népszava karikatúrája a keresztény közösségeket sérti. Vejkey Imrével, a KDNP országgyűlési képviselőjével készített interjút a vasarnap.hu

– Egy másfél éves történet ért véget a napokban. Hogyan zárult a Népszava hírhedt karikatúrája esetében a bírósági eljárás?

– Pápai Gábor karikaturista készített egy Jézus Krisztust gyalázó karikatúrát, amely valóban a Népszavában jelent meg. Ezzel szemben indítottam – mint magánember – a keresztény közösségek védelme érdekében pert. Egyrészről keresetet adtam be a készítő ellen, másrészről pedig a megjelentető Népszavával szemben, tettem mindezt azért, mert a kép sértette a keresztény embereket. Abban a perben, ami a Népszavával szemben folyt, a bíróság felhívott hiánypótlásra, mégpedig a tekintetben, hogy mi alapján gondolom, hogy létezik keresztény közösség Magyarországon, amely védelemre szorul.

 

– Mit tudott erre válaszolni?

– Szent István királytól visszamenőleg nyolc oldalban kifejtettem a bíróság számára, hogy Magyarország több, mint ezer év óta egy keresztény ország. Tisztelet illeti meg a hazai keresztény közösségeket. Maga a per rendkívül érdekes volt: első fokon a Fővárosi Törvényszéken a bírónő úgy vélte, hogy ez a karikatúra egy jópofa vicc csupán.Azt is hozzátette, hogy a keresztények ne legyenek fafejűek, hanem legyen humorérzékük.

Holott ezt a képet nem csak én tartottam sértőnek, körülbelül 30 ezer támogatói aláírás gyűlt össze ebben a témakörben, amelyre az volt a válasza, hogy ez nem is olyan sok egy 10 milliós országban. Fel voltam háborodva ezen a hozzáálláson és az egész eljáráson. Másnap reggel Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke keresett telefonon, aki tájékoztatott támogatásáról. Még aznap a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Muszlim Egyház is kiállt amellett, hogy ez egy bántó alkotás. Ez egy óriási, szinte példa nélküli egyházi összefogás volt Magyarországon. Nyilatkozatukkal együtt nyújtottam be a fellebbezésemet.

– Hogyan folytatódott tovább a per?

– Első fokon a Népszavának adtak igazat, végül azonban a jogerős ítéletben nekünk adtak igazat, de ebbe a Népszava nem nyugodott bele, és rendkívüli perorvoslattal, felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely végül kimondta, hogy bizony ez a karikatúra a keresztény közösségeket sérti.

– Nyugat-Európában voltak hasonló esetek. Korunkban miért lehet gúny tárgya a keresztény hit?

– Azért, mert egyesek semmibe veszik a keresztény közösségnek az érzelmeit, és provokálnak bennünket, hívőket. Gondoljunk csak arra, hogy a Nemzetközi Újságíró Szövetség és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kitüntetést adott Pápai Gábornak éppen erre, a vitatott karikatúrájáért.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!