Virágfonatok a budaörsi kereszteken

Virágvasárnap alkalmából a Farkasréti úton és a Szabadság úton álló régi kőkeresztek virágfonatos díszítést kaptak. Kapitány Gábort, a Kereszténydemokrata Néppárt budaörsi önkormányzati képviselőjét kérdezte a minalunk.hu, mint szervezőt, a virágvasárnapi díszítésről.

 

Mi inspirálta önöket a díszítés elkészítésére?

Kapitány Gábor: - A tavalyi év folyamán a Kereszténydemokrata Néppárt meghirdette a „Fogadj örökbe egy keresztet” elnevezésű akcióját. A kezdeményezés nyomán országszerte 163 kereszt került örökbefogadásra, ezekből egyelőre kettő  Budaörsön. Az akcióba bevontunk néhány olyan budaörsi civil szervezetet, amelyek hasonló gondolatok mentén végzik tevékenységüket. Ezek a szervezetek:
– KÉSZ Budaörsi csoportja
– Budaörs a Mi Városunk Egyesület
– Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány – és természetesen a KDNP helyi tagsága.
Az apropó pedig a keresztény világ közelgő legfontosabb ünnepe: a Húsvét, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, és az ünnepet megelőző Virágvasárnap.

rj

 

Hogyan készültek az élő virágos díszek és kik készítették?

Először felmértük a keresztek méreteit, majd acélrudakból jómagam állítottam össze a méreteknek megfelelően vázat, amelyre a díszítés került. Ezután feleségem, Baumgartner Erzsébet elkészítette a virágfonatokat, majd néhány segítővel feltettük a keresztekre. Ezt követően Varga János nyugalmazott plébános atya megáldotta azokat.

rj

 

Az utóbbi időben több ilyen „akciót” bonyolítottak közösen. Legközelebb mi várható?

Legközelebb Pünkösdkor szeretnénk látható módon megjelenni az ünnephez kapcsolódóan. Jelenleg egyeztetjük a helyszínt és a megjelenés formáját. Szeretnénk még láthatóbbá tenni a keresztény ünnepeket Budaörsön, mindezt úgy, hogy a helyi sváb hagyományokat is szem előtt tartjuk.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!