XVI. Benedek: minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze volt Liszt

Magyarul köszöntötte a vatikáni Liszt-koncert résztvevőit XVI. Benedek pápa a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar péntek esti fellépése után. A pápa beszédében minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének nevezte Lisztet. A magyar delegáció nevében Schmitt Pál államfő olaszul mondott köszöntőt. Az államfő beszélt arról a sajátos megközelítésről, amellyel Liszt Ferenc viszonyult a valláshoz és a művészethez mint egyfajta vallásos érzelem megnyilatkozásához. Az eseményen képviseltette magát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A Liszt-év és a magyar EU-elnökség alkalmából a XVI. Benedek pápa tiszteletére este hat órakor kezdődő koncert előtt a köztársasági elnök beszédében hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak nagyszerű érzés, hogy miközben az európai figyelem soros uniós elnökségünkből adódóan hatványozottan irányul ránk, az UNESCO Liszt-éve jóvoltából a politikai nyelvezet mellé egy másik is társul: a zenéé. Schmitt Pál beszélt arról a sajátos megközelítésről, amellyel Liszt Ferenc viszonyult a valláshoz és a művészethez mint egyfajta vallásos érzelem megnyilatkozásához. A koncert előtt XVI. Benedek az audienciaterem melletti szobában fogadta Schmitt Pált és feleségét.

Magyarország európai uniós elnökségének eredményeiről és a magyar alkotmányról is beszélt egymással XVI. Benedek és Schmitt Pál. A negyedórás angol nyelvű találkozóról az államfő számolt be az MTI-nek. “Szó volt a magyar alkotmány megszületéséről is: arról, hogy az alaptörvénybe bekerült a kereszténységre, a Szent Koronára és Szent Istvánra való utalás, illetve a család, a magzat és az anya védelme kiemelkedő szerepet kapott, XVI. Benedek pápa már tudott” - hangsúlyozta Schmitt Pál. Hozzátette, hogy a magyar alkotmányban a keresztény értékekre való utalás megfogalmazását magának a pápának köszönhető, legutolsó találkozásukon ugyanis XVI. Benedek utalt arra, hogy a lengyel alkotmányt vegyék példaképnek a magyar alaptörvényhez. Schmitt Pál ismételten magyarországi látogatásra invitálta XVI. Benedeket, arra emlékeztetve, hogy II. János Pál pápa kétszer is felkereste hazánkat, de a legutolsó pápai látogatás tizenöt évvel ezelőtt volt.
    
A hangversenyt követően XVI. Benedek pápa Schmitt Pál korábbi beszédére is válaszolva megköszönte a magyar előadók nyújtotta zenei élményt, és magyarul köszöntötte a delegáció tagjait és az előadókat. Megköszönöm hozzám intézett szavait és azt, hogy rendkívüli szívélyességgel felajánlotta számunkra ezt a csodálatos hangversenyt, az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége és a valóban európai művész, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.  
    
XVI. Benedek beszédében minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének nevezte Lisztet. Az egyházfő a magyar zeneszerző elhangzott műveiből kihangzó vallásos erőről szólt. Kitért arra, hogy a 13. zsoltár születése idején, Liszt Tivoliban és Rómában élt mély hitben. Liszt zenéjében a világban lévő gonoszt érző ember és az emberiség kiáltása hallható … de Isten nem hagy el minket ... ezt tudja Liszt is. A zsoltárt Liszt először elimádkozta, és csak utána írta át zenére – fogalmazott a pápa, aki utolsó mondatát is magyarul mondta el. Ismételten kifejezem hálámat a köztársasági elnök úrnak, a karmester úrnak, a tenor szólistának, a Filharmonikus Zenekarnak és Énekkarnak, minden szervezőnek, hogy megajándékoztak bennünket ezzel a szép estével, melyben szívünk arra kapott meghívást, hogy Istenhez emelkedjék.
    
A beszéd után XVI. Benedek mindenekelőtt Kocsis Zoltán karmestert, Antal Mátyás karnagyot, Horváth István tenort köszöntötte, majd a magyar delegáció magas rangú tagjait, Erdő Péter bíboros, prímást és Orbán Viktor miniszterelnököt. A teremből távozva XVI. Benedek megállt a zenekar és énekkar tagjai mellett, és megtapsolta őket.

Az eseményen képviseltette magát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.

A hétezer fős terembe már kora délután óta igyekezett a közönség, végül majdnem teljesen megtelt. A terem nézőterének közepén helyet foglaló XVI. Benedek és Schmitt Pál körül számos római magyar és a Lisztet és a magyar zenét szerető olasz ült, például a római La Sapienza tudományegyetem magyar tanszékének hallgatói, a római zeneakadémiák növendékei és a Rómában tanuló vagy szolgáló magyar és külföldi egyházi személyiségek. A közönség felállva, hatalmas tapssal jutalmazta a koncert előadóit.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!