Zenei flashmob az Ipoly menti turizmus élénkítéséért

A nyárból egy nap alatt késő őszi, hűvös, esősre fordult időjárás ellenére is sokan kísérték nagy érdeklődéssel Szlovákia és Magyarország határvonalánál emelkedő Ipoly híd letkési oldalán, az egykori határátkelő épületénél a szlovák és magyar fúvószenekar különleges zenei flashmobját. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mellet Letkés és a szlovákiai Ipolyszalka polgármestere szerint a folyó két oldalán élő emberek összetartozását szimbolizálja a hagyományteremtő zenei rendezvény, ráirányítja a figyelmet a régió turisztikai értékeire.

A gépjármű forgalom elől szombat délelőtt két órára lezárt hídon a zuhogó esőben is nagyon sokan érkeztek gyalogosan a szlovákiai Ipolyszalkáról is a magyar oldalra, hogy részesei legyenek a rendkívüli kulturális rendezvénynek, amely a két nemzet himnuszával vette kezdetét az Oucha Fúvószenekar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában.

Rétvári Bence (KDNP) államtitkár, miniszterhelyettes (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Letkésen megnyitja a rendezvényt 2018. szeptember 22-én (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence megnyitó beszédében egyedi, formabontónak nevezte a két zenekar műsorát, melynek ötletgazdája Márta István zeneszerző volt, aki a magyar kulturális életben már számos értékes alkotással büszkélkedhet.
„A zene, a híd összeköt bennünket, melyet a szlovák és a magyar zenekar is kifejezésre juttat közös műsorával Szentesi István Emil és Sándor Bence vezényletével" – mondta a politikus.

Az Ipoly fölött ívelő hídhoz hasonlóan a zene is összeköti a folyó két oldalán élő embereket, szimbolizálja az összetartozást magyarok és magyarok között – folytatta Rétvári Bence, aki szerint kifejezi az összefogást a V4 két országa, Magyarország és Szlovákia együttműködésében, szerteágazó jó szomszédi kapcsolatában, amely rendkívül fontos az európai kultúra megőrzése szempontjából.

Zenei flashmob, LetkésA magyar mellett szlovák és sváb kulturális értékekkel, hagyományokkal ismerkedhettek a fesztiválra látogatók (KDNP Fotó: Váli Miklós)

„A mai flashmob egyfajta figyelemfelhívás is a jövő június végi Ipoly fesztiválra, melyben színes kulturális programokkal, a helyi hagyományok bemutatásával, népszerű zenekarok koncertjeivel várjuk majd az embereket a gyönyörű természeti környezetben.  A fesztiválra látogatók a magyar mellett megismerhetik a szlovák és a sváb kulturális értékeket, hagyományokat is. Az Ipoly fesztivál megrendezésének nem titkolt célja, hogy a hazai turizmus térképére újra felkerüljön ez a szép tájegység, a Börzsöny és az Ipoly mente" – tette hozzá az Emmi parlamenti államtitkára.

„Bízom benne, hogy a fesztivál látogatói bele szeretnek a gyönyörű természeti környezetbe, felfedezik a régió rejtett kincseit, és később visszajáró vendégként köszönthetik őket az Ipoly mentén élők" – zárta megnyitó gondolatait Rétvári Bence, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évi fesztiválon újra találkoznak majd.  

Márta IstvánMárta István zeneszerző: „Egy álmom teljesült"  (KDNP Fotó: Váli Miklós)

„Egy álmom teljesült" – jelentette be Márta István, zeneszerző, fesztiváligazgató miután kedves szavakkal köszöntötte a határon innen, és a határon túlról érkezett közönséget. Az álma, ez év augusztusában vált valóra, amikor a Drávaszabolcsnál, a lezárt Dráva hídon magyar fúvószenekar és a horvát rendőrség férfikara műsorát élvezhette a közönség.

„A rendezvénynek fantasztikus sikere volt. Ezért nagyon örültem, amikor Rétvári úr felkért, hogy ezt az egyedi programot az Ipoly hídon is valósítsuk meg. Rendkívül fontosnak tartom, hogy hosszú évek óta ez a híd nem elválaszt bennünket, hanem összeköt, amit ma ezzel a zenei flashmobbal is megünneplünk" – hangoztatta Márta István.

A két zenekar nagysikerű műsora után a zenészek, a térség polgármesterei, az Ipoly két oldalán lévő településekről érkezett vendégek dr. Rétvári Bencével és Márta Istvánnal együtt a két országot összekötő Ipoly hídra vonultak, hogy a különleges rendezvény emlékére egy közös fotót készítsenek, melynek idejére már az időjárás is a szebbik arcát mutatta.

„Csodálatos érzés, hogy a szalkaiakkal nagyon régóta együtt gondolkodunk, együtt munkálkodunk, hogy az emberek az Ipoly mindkét oldalán békességben, napról napra jobban éljenek" – mondta a Dunakanyar Régió érdeklődésére Kovács István.

Zenei flashmob, LetkésLetkés és a szlovákiai Ipolyszalka között megrendezésre került zenei fesztivál lelkes közönsége a közúti forgalom elől ideiglenesen lezárt Ipoly-hídon (KDNP Fotó: Váli Miklós)

„Jövőre lesz 25 éve, hogy megnyílt a határ" – folytatta Letkés polgármestere.  - A két településen élők között nagyon nagyfokú a rokoni kapcsolat, melyeken túl barátságok is szövődtek. Átjárunk egymáshoz vásárolni, dolgozni, számos közös kulturális rendezvényt hoztunk létre, mint pl. a Lakodalmast, amit mindkét településen bemutattak a szereplők. Nagyon jó érzés, hogy a híd összeköti a szalkai és a letkési embereket.

Az együttműködés történelmi jelentőségéről hasonlóképpen vélekedik Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere is.

„A zenei flashmob legfontosabb üzenete, hogy összeköti a két település lakóit, a híd kapocs Ipolyszalka és Letkés, Szlovákia és Magyarország között. Látogatjuk egymás rendezvényeit, a híd kulturális, turisztikai, gazdasági kapocsként ível a két nemzet között. Ipolyszalkáról sokan járnák dolgozni pl. Ipolytölgyesre" – mondta példaként a polgármester asszony, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évi Ipoly fesztiválra látogatók felfedezik Ipolyszalkát is, a település turisztikai, kulturális értékeivel együtt.

A flashmob idejére lezárt Ipoly hídon déli tizenkettőkor újra megindult gépjármű forgalom arról tanúskodott, hogy tényleges összekötőkapocsként ível a két nemzet között.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!