Mi lesz az októberi szélvihar által megkárosított Pest megyei fóliasátras növénytermesztőkkel?

Földi László, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője szólalt fel a témában érintett gazdák ügyében decemberben a parlamentben.

Bartha Szabó József, kdnp.hu

Földi László

 

FÖLDI LÁSZLÓ (országgyűlési képviselő, KDNP): - Államtitkár Úr! Cegléd, Nagykőrös és Abony választott képviselőjeként fordulok önhöz egy olyan problémával, amelynek nagysága nem tűri megoldásának halasztását. Mint ismeretes, idén októberben, a hónap második felében igen erős hidegfront érte el hazánkat, amely óránként mintegy 130 kilométeres sebességű széllökéseket hozott magával. Választókerületemben sokan élnek az úgynevezett fóliázásból, tehát a fóliasátras növénytermesztésből. A rendkívül heves szél sajnos súlyos károkat okozott ezekben az építményekben, amely a termést, vagyis a gazdák és családjaik megélhetését veszélyezteti.

- Államtitkár Úr! - A kár jelentős! Olyan nagy, hogy azt a katasztrófa sújtotta gazdák önerőből nem tudják elhárítani! Kérdezem tisztelettel:

- Lát‑e megoldást a Földművelésügyi Minisztérium az októberi szélvihar által megkárosított Pest megyei fóliasátras növénytermesztők máshonnan nem megtérülő kárának enyhítésére?

***

NAGY ISTVÁN (Fidesz, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára): - Képviselőtársam! A Földművelésügyi Minisztérium is sajnálattal értesült arról az időjárási anomáliáról, ami a termelőket érintette. Valóban úgy van, hogy az ország számos részét, és kifejezetten az ön választókerületét Cegléd központtal is nagyon sújtotta az az időjárási körülmény, amely olyan anyagi károkat okozott, amelyeket a gazdák önmaguk nem tudnak megtéríteni. Miviszont azzal a helyzettel találtuk magunkat szemben, hogy addig, amíg a szélsőségessé váló időjárás egyre több károkat okoz a növénytermesztésben kint, addig az Európai Bizottság által elfogadott kárenyhítési rendszerek csak a növénytermesztésre vonatkoztatva állnak fenn és állnak meg! Minden vagyontárgyban, amit akár a kertészetben, üvegházakban, fóliasátrakban okoz, arra ez a kárenyhítési folyamat nem volt eddig elfogadott!

- A Földművelésügyi Minisztérium azonban érzékeli és meghallotta a gazdák kérését! Segíteni, támogatni kell a működésüket, hiszen egy kiemelt szektorról beszélünk a mezőgazdaságon belül,  ezért a fóliasátrakban keletkezett károk mérséklése érdekében a tárca kidolgozott egy egyedi támogatási konstrukciót, amelynek a napokban fejeződik be a közigazgatási egyeztetése. A jövedelempótló mezőgazdasági támogatás formájában lehetséges lesz a károsultak legalább részleges kárenyhítése. Az október végi viharkárok felmérését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai végzik, amely alapján a károk reményeink szerint megnyugtatóan rendezésre kerülhetnek 2018. év elején. Ugyancsak tervezzük az agrár Széchenyi-kártya program keretében igényelhető költség- és kamatmentes vis maior hitelt kiterjeszteni a fóliasátras gazdálkodókra is. 

(Taps a kormánypártok soraiból.)

***

FÖLDI LÁSZLÓ - Államtitkár Úr! Megnyugtató számomra, hogy a tárca is foglalkozott ezen speciális helyzettel. Ugyanakkor azt is tisztelettel jelzem, hogy a következő években is sajnos számíthatunk egyre gyakrabban ilyen szélsőséges időjárásra. És bizony erre a költségvetés készítésekor gondolnunk kell, amikor a gazdák felé nyújtandó támogatásokról dönt akár a Ház, akár a minisztérium. Én reményt keltőnek tartom államtitkár úr válaszát, és bízom benne, hogy a gazdák is így veszik ezt, és jövő tavasszal megkaphatják azt a csekélyösszegű támogatást a kárért, ami az ő rendszerükben keletkezett, és tovább tudják folytatni a gazdálkodásukat! 

(Taps a kormánypártok soraiból.)

***

NAGY ISTVÁN: - Képviselőtársam! Mindenképpen szeretném a harmadik pillért is megemlíteni! A kormány támogatásán túl az öngondoskodásról is szót kell ejtenünk! Fontos a termelők felelős hozzáállása is, hiszen a közvetlen állami segítség nem tudja az öngondoskodást helyettesíteni. A termelői öngondoskodás térnyerését amúgy a kormány is támogatja a vidékfejlesztési programból, a növénybiztosítások egyre nagyobb népszerűségnek örvendő díjtámogatása által.

- Arra kérjük a gazdákat, hogy a felelős gazdálkodás érdekében kössenek biztosításokat, amelynek támogatását a vidékfejlesztési programból a tárca biztosítani tudja! Tehát hozzájárulunk ahhoz a biztosítási összeghez, amellyel az ő vagyoni biztonságuk tovább növekedhet az elkövetkező években! 

(Taps a kormánypártok soraiból.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!