Hogyan oldódik meg az Albertirsa-Kecskemét között megépítésre kerülő távvezeték ügye?

A címben jelzett témában fordult kérdéssel Földi László kereszténydemokrata honatya Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárhoz a parlamentben.

kdnp.hu - Bartha-Szabó József

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): - Államtitkár Úr! Az Albertirsa-Kecskemét között megépítendő 400 kilovoltos távvezetékről szeretnék beszélni, amit a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektnek nyilvánított. A beruházás szükségességét senki nem vitatja. Jól tudjuk, hogy a térségben nemcsak a lakosságnak van szüksége áramra, hanem a sok embernek munkát adó, a nemzetgazdaság teljesítményéhez jelentős mértékben hozzájáruló cégeknek is. A folyamatos, megbízható áramellátás tehát mindannyiunk közös érdeke. Ezért a távvezeték megépülését a térség országgyűlési képviselőjeként én is jó szívvel támogatom.

- A projekt gazdája a Mavir Zrt. A távvezeték környezetvédelmi és úgynevezett vezetékjogi engedélyeztetési eljárása még nem kezdődött meg. Ennek azért van jelentősége, mert a helyi lakosok közül többen tiltakoznak a tervezett nyomvonal ellen. Úgy vélik, hogy a távvezeték máshol, emberek által nem lakott területen és a tervezettnél olcsóbban is megépülhetne.

- Államtitkár Úr! Tudomásom van arról, hogy a nyomvonal Nagykőrös külterületén egy 100 méteres szakaszon időközben már módosult, hogy a vezeték elkerüljön egy Natura 2000-es erdőt. Ebből is látszik, hogy itt egy összetett, nehezen megoldható problémával állunk szemben, hiszen lehetséges, hogy a távvezetéknek - ami, még egyszer hangsúlyozom: elengedhetetlenül fontos - mindenféleképpen sértenie kell valamely érdeket és értéket. Kérdezem tehát:

- Számíthatnak-e az érintett választópolgárok az eddiginél proaktívabb és részletesebb tájékoztatásra a beruházásról, főleg annak nyomvonalával és esetleges egészségügyi kockázatával kapcsolatban?

- Milyen szempontok alapján választották ki a távvezeték nyomvonalát? Végleges döntés született-e a nyomvonalról, vagy van még mód azon változtatni?

- Van-e érdemi különbség az egyes nyomvonalak költsége között?

***

ARADSZKI ANDRÁS (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! A kormány alapvető fontosságúnak tartja mind az emberi egészség védelmét, mind a természet védelmét, de ezzel együtt nélkülözhetetlen energetikai beruházások meglétét is fontosnak tartja, hogy az energiaellátás biztosítható legyen. A kérdezett tervezett vezeték jelen esetben két végpont, Kecskemét és Albertirsa között húzódik, és a vezeték nyomvonalának kialakítása a legkisebb lakossági és környezetterhelés szempontjait szem előtt tartva történik. Natura 2000-es területeket is érint, és az ezeken való áthaladás előzetesen egyeztetve lett a területileg illetékes nemzeti parki igazgatóságokkal és az erdészeti hatóságokkal is.

- 2017. augusztus elején minden érintett önkormányzat tájékoztatást kapott a geodéziai felmérésekről, azzal a kéréssel együtt, hogy a település lakóit tájékoztassák. Időközben befejeződtek a geodéziai felmérések, elkészültek a részletes nyomvonaltervek, amelyek már beazonosítható módon mutatják, hogy mely ingatlanokat és milyen mértékben fogja érinteni a kérdéses távvezeték. Ezek alapján lehetséges az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatokat beszerezni, az ingatlantulajdonosokat közvetlenül tájékoztatni és megkeresni. Ez a munka folyamatban van.

- Képviselő Úr! A villamos- és mágneses erőtérre vonatkozó határértékek betartása a Mavir Zrt. felelőssége, és természetesen biztosítani is fogja ezt. A nagyfeszültségek közelében egészségügyi kockázatot a rendszerirányítás közel 70 éves történelme során nem mutattak ki. Így az élővilágra sem jelent veszélyt. Ezek a létesítmények igen nagy biztonsági távolságok betartásával készülnek el, nemritkán közel 40 méteres távvezetékoszlop kialakításával, tehát ezek a gondok, amik a lakosság kapcsán felvetődtek, megoldást nyernek. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

***

FÖLDI LÁSZLÓ: - Államtitkár Úr! Fontosnak tartom hangsúlyozni azt, hogy a távvezeték tervezett nyomvonala ellen tiltakozók csoportja politikamentes tevékenységet fejt ki. Én tárgyaltam velük, és erről személyesen meg is győződtem. Bízom benne, hogy a távvezeték környezetében élők az eddiginél részletesebb tájékoztatást kapnak a beruházásról, amelynek szükségességét senki sem kérdőjelezi meg. Szeretném hangsúlyozni: ez nem politikai, ez elsősorban szakmai kérdés: a szakembereknek kell megválaszolni azokat a kérdéseket, amiket a lakosok is feltettek. Fontosnak tartom, hogy a nyomvonal-lehetőségek előnyeinek és hátrányainak bemutatásával egyértelművé tegyük: az optimális nyomvonalat kell megtalálni, a tökéleteset úgysem lehet! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

***

ARADSZKI ANDRÁS: - Képviselő Úr! Valóban az a célunk és az a szándékunk, hogy az energiaellátás biztonságát az egészségi és természetvédelmi értékek garantálása mellett végezzük el, és ezt a jövőben is így fogjuk végrehajtani. A pontos ingatlan-nyilvántartás szerinti adatok még nem állnak rendelkezésre, de időben meg fogjuk keresni az illetékes érintett tulajdonosokat, és természetesen az a célunk, hogy minél kisebb mértékben zavarjuk az ott élő emberek nyugalmát. Emellett ha szükséges, akkor minimális módosításokra  is sor kerülhet. Természetesen folyamatos egyeztetésben lesz a kivitelező a tulajdonosokkal és az ott élő emberek meghatározott véleményformálóival. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!