Milyen változásokat hoz a 2018-as év a családok életében?

Öröm számunkra, hogy a kormány költségvetési politikájában a családok, a családtámogatás prioritást jelent – hangsúlyozta interpellációjában a kereszténydemokraták képviselője, Szászfalvi László.

 

kdnp.hu – Bartha Szabó József

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): - Államtitkár Asszony! Május 15-ét 1994-ben az ENSZ a családok nemzetközi napjává nyilvánította, amely felhíváshoz hazánk is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb intézményére irányítja. A család ösztönző erő, biztos háttér, menedék, energiaforrás. A család az a közösség, amely a legkilátástalanabb helyzetekben is megtart. Az elmúlt években a kormány számtalan intézkedéssel fejlesztette a családtámogatási rendszert. Ez természetesen találkozik a Kereszténydemokrata Néppárt legfontosabb célkitűzéseivel, amely szerint a család mint nemzetmegtartó egység támogatandó attól a ponttól, amikor két fiatal összeköti az életét, a gyermekvállaláson és a gyermeknevelésen át a többgenerációs nagycsaládokig.

A tavaszi ülésszak kezdetén KDNP-s képviselőtársam mondott interpellációt és kérdezte miniszter urat a 2017. év kezdetéhez kapcsolódó családtámogatási változásokról, azon oknál fogva, hogy a gyermekvállalás ösztönözése, a demográfiai folyamatok megfordítása nemzeti sorskérdés. Minden ma befektetett forint sokszorosan térülhet meg a magyar családok életében és a magyar családokon át.

- A 2017. május 2-án benyújtott költségvetés értelmében 2018 januárjában havi 35 ezer forintra emelkedik a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, így összesen már évi maximum 420 ezer forint kedvezményt kaphatnak. Továbbra is számíthatnak adókedvezményre az első házasok, és a kormány az otthonteremtési programmal is erőteljesen támogatni kívánja a családokat, amire 2018-ban még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

- Államtitkár Asszony! A jövő évi költségvetés kijelöli az irányt, meghatározza a kormányzati prioritásokat.

Éppen ezért kérdezem:

- Milyen további családtámogatási intézkedéseket tervez a kormány a családok életkörülményeinek javítása érdekében 2018-ban?

- Összességében mit hoz a 2018. esztendő a családok számára?

 ***

VERESNÉ NOVÁK KATALIN, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban, ma van a családok nemzetközi napja, május 15-én, sőt május a családok ünnepe, a családok hónapja. Én viszont azt gondolom, hogy minden nap a családokat ünnepeljük. Minden nap Magyarországon a családokról szól, hiszen minden nap azért dolgozunk, hogy a magyar családok érdekeit tudjuk a lehető legjobban képviselni, és hogy a magyar családok jólétét tudjuk növelni. 2010 óta ez a feladatunk, 2010 óta ezt tartjuk az egyik legfontosabb dolgunknak!

- 2010-ben egy valódi családbarát fordulatot hajtottunk végre. Azóta a kormányzati gondolkodást az jellemzi, hogy a családok érdekeit tartjuk leginkább szem előtt.

Tekintettel arra, hogy most valóban a költségvetés tárgyalása következik, a 2018-as költségvetés tárgyalása, ennek apropóján említenék néhány olyan pontot, amely a 2018. évben is jelzi ezt az elköteleződésünket. 2018-ban a költségvetésben 1900 milliárd forint áll a családtámogatások céljára rendelkezésre. 1900 milliárd forint kizárólag közvetlenül a családok támogatását szolgálja a költségvetésben!

- Összehasonlításként mondom: 2010-ben ez az összeg fele ekkora volt, tehát 8 év alatt duplájára tudtuk növelni a családok támogatására rendelkezésre álló költségvetési előirányzatot. Ez természetesen egy mutatószám, de jól mutatja az elköteleződésünket!

- A családtámogatásaink egyik nagyon fontos eleme a családi adókedvezmény, aminek az alapelve az, hogy szeretnénk a lehető legkevésbé megadóztatni azt a jövedelmet, amit munkával szereznek a gyermeket nevelő családok. Ezért a családi adókedvezményt, amit a mi kormányunk vezetett be, folyamatosan bővítjük, kiterjesztettük a járulékokra is. Most ismét egy bővítés következik, hiszen 2018-ban újra emelkedik a kétgyermekes családi adókedvezmény, most már havi szinten 35 ezer forintot tudnak megtakarítani a kétgyermekes családok. Tehát minden hónapban nettó 35 ezer forinttal több marad a pénztárcájukban. A családi adókedvezmény teljes előirányzata így 316 milliárd forint lesz 2018-ban.

- Szintén az adókedvezményekhez tartozik a házassági adókedvezmény, amelynél újítás az, hogy a friss házasok most már akkor is igénybe tudják venni két évig ezt a kedvezményt, ha időközben gyermekük fogan. Ekkor párhuzamosan kapják a házassági és a gyermek után járó családi adókedvezményt.

- Szintén újdonság, illetve többletforrás az, amit a bölcsődék számára juttatunk, hiszen amellett, hogy a bölcsődében dolgozó szakemberek fizetését megemeltük. A pedagógus-életpályába beemeltük a felsőfokú végzettségűeket, a középfokú végzettségűeknek is jelentősen tudtuk emelni a bérét. Emellett fejlesztjük, bővítjük, jobban hozzáférhetővé és rugalmassá tesszük a bölcsődei rendszert, és a finanszírozását két és félszeresére emeljük az ideihez képest a jövő évben. Ez azt jelenti, hogy közel 37 milliárd forint áll majd erre a célra rendelkezésre, és igen, ez azt jelenti, hogy a fenntartóknak, az önkormányzatoknak vagy a civil fenntartóknak jobban megéri majd bölcsődét üzemeltetni, mint jelenleg.

- Kiemelném még a jövő év többleteiből a gyermekétkeztetést. Ez is egy nagyon fontos pont: azt szeretnénk, hogy minél több gyermek tudjon háromszor vagy négyszer naponta ingyenesen étkezni. A gyermekétkeztetésre, a szünidőben, illetve az iskolaidőben lévő gyermekétkezésre most már közel 80 milliárd forintot fordítunk. Ez két és félszeres emelkedés 2010-hez képest.

- Még egy ilyen pont a tankönyvellátás. A 9. évfolyamig kiterjesztjük jövő évtől fogva az ingyenes tankönyvellátást. Ez plusz 285 ezer gyermek családját jelenti, ami 40 százalékos emelkedés. Ennek köszönhetően több mint 1 millió gyermek fogja ingyenesen kapni már a tankönyvet a következő évben.

- Újdonság még, hogy az anyasági támogatást azok is megkapják 2018. január 1-jétől, akik nem Magyarország közigazgatási határain belül vállalják a gyermeküket, illetve nem ott születik. Ez 64 ezer forint egyszeri összeget jelent. Tehát továbbra is azon dolgozunk, hogy a családokat a lehető legtöbb módon tudjuk támogatni! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ: - Államtitkár Asszony! A Fidesz–KDNP-kormány célja az, hogy Magyarország családbarát ország legyen. Ezért is döntött a kormány számtalan olyan irányban az elmúlt években, amelyek segítették a családjainkat. Azt hiszem, igazából véve egy kormányról az az igazi bizonyítvány, hogy a költségvetésben milyen előterjesztést tesz. A jövő évi költségvetési javaslatból azt láthatjuk, hogy valóban, a kormány ígérete szerint a magyar családokat a következő esztendőben is segíti, így egy-egy  lépést újra előre tehetnek.

- Öröm számunkra tehát, hogy a kormány költségvetési politikájában a családok, a családtámogatás prioritást jelent, ezért természetesen elfogadom államtitkár asszony megtisztelő válaszát.