Vejkey Imre: Hogyan támogatja a kormány az iskolai szünetben a rászoruló gyermekeket?

A kereszténydemokrata honatya azonnali kérdésében a kereszténydemokrata miniszterhelyettest faggatta.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

VEJKEY IMRE (KDNP): - Államtitkár Úr! Ma kezdődött a mintegy másfél millió általános és középiskolába járó gyermek számára az őszi szünet. 2016 januárjától az önkormányzatoknak minden iskolai szünetben gondoskodniuk kell a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetéséről. Ehhez a kormány a félmillió rászoruló gyermek számára idén 6,67 milliárd forintot különített el, míg összehasonlításul 2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány ugyanerre a célra csupán ennek az egyharmadát, 2,4 milliárd forintot fordított. A mostani kormányzat majdnem megduplázta, ha nem megháromszorozta a gyermekek egynapi szünidei étkeztetésére fordított összeget is, így az idei őszi oktatási szünetben sem maradnak megfelelő ellátás nélkül az arra rászoruló gyermekek. A szünidőre szóló ingyenes étkeztetés október 30-án, azaz a mai nappal kezdődik.

Éppen ezért kérdezem államtitkár urat:

- Miképpen támogatja a kormány a rászoruló gyermekeket?

- Mik a szünidei ingyenes étkeztetés eddigi tapasztalatai?

- A családok helyzetét mennyiben segíti az étkeztetési rendszerre fordított összegek megnövelése?

***

RÉTVÁRI BENCE (az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára) : - Képviselő Úr! Ha az előző kormányzat ideje alatt, 2010 előtt kérdezte volna meg, hogy mik a tapasztalatok az őszi szünidei étkezéssel kapcsolatban, akkor azt a választ kapta volna, hogy nincs ilyen tapasztalat. Nincs, mert nincs őszi szünidei étkezés, és ugyanezt a választ kapta volna a tavaszi szünetre is és a téli szünetre is, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány volt az, amelyik az évközi kisebb szünetekben is bevezette az ingyenes gyermekétkeztetés lehetőségét. Ha a legkisebb gyerekeket nézem, az óvodásokat és a bölcsődéseket, az ő esetükben tíz gyerekből nyolc-kilenc ingyenesen kap enni. Az állam már nem szociális juttatásként, hanem családtámogatásként nyújtja ezeket az ellátásokat.

- Képviselő Úr! A szünidei étkezésnek több mint háromszorosára emelkedett a tétele, 6,7 milliárd forint az, amit idén erre a költségvetés biztosít, és az önkormányzatokon keresztül látjuk el ezt a feladatot, de a teljes gyermekétkeztetési költségvetés is közel háromszorosára nőtt, 29 milliárd forintról jövőre ez már 79 milliárd forint lesz.

- Az őszi szünetre 2240 település adta le az igényét támogatásra, 109 102 gyermek után  igényelték a költségvetési támogatást. Elmondható: egyetlenegy önkormányzat és egyetlenegy olyan szülő sincs, aki olyan választ kapna, hogy forráshiány miatt nem jut pénz annak a településnek vagy annak a gyermeknek az étkeztetésére.

- Képviselő Úr! Magyarországon olyan gyermekétkeztetési rendszert hoztunk létre, amely forráshiány miatt semelyik településnek és semelyik gyereknek a kérelmét nem utasítja vissza. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VEJKEY IMRE: - Államtitkár Úr! Egyértelmű, hogy a családtámogatási rendszer folyamatosan bővül. Ma Magyarország GDP-arányosan az OECD átlagának kétszeresét költi családtámogatásra! A gyermekjóléti központok száma a négyszeresére nőtt, így minden járásban működik ilyen intézmény. A gyermekvédelmi jelzőrendszereknek köszönhetően időben észlelhetők a gyermekek veszélyeztetésének, elhanyagolásának, esetleg alultáplálásának jelei, az ellátórendszer pedig azonnal segítséget tud nyújtani. A Fidesz-KDNP-kormány 2010 óta 30 milliárdról 2017-re mintegy 80 milliárd forintra emelte a gyermekétkeztetés támogatására fordított összeget. Köszönöm az államtitkár úr válaszát, és kérem, továbbra is ezen az úton járjon! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! A Fidesz–KDNP-kormány nemcsak a költségvetési támogatást növelte a többszörösére, de a szünetek számát is növelte, amely szünetekben az ingyenes gyermekétkeztetés jár. Növeltük a jogosultak körét, növeltük a nyári szünetben az igénybe vehető napok körét 54-ről 70 napra, és ezen túlmenően a szünetekben a napi tételt is emeltük, 370 forintról 570 forintra. 50 százalékos az emelkedés annak érdekében, hogy a gyerekek minőségi ételt is kapjanak a szünetekben. Nyilván a legrászorultabbakról van szó, akik otthon nehezebben kapnak gyümölcsöt, tejterméket, változatos, egészséges ételeket, éppen ezért emeltük meg a finanszírozási összegeket is.

- Fontos, hogy a szülők benyújtsák a kérelmüket. A jegyzők és a gyermekjóléti szolgálat írásban és szóban megkeresi az érintett családokat, és felhívja a figyelmüket arra, hogy igényeljék gyermekük után ezt a támogatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)