Ötletpályázat első világháborús központi emlékmű létesítésére

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság ötletpályázatot írt ki, amelynek célja, hogy Magyarország összes első világháborús hősi halottjának kortalan emléket állítsanak – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel. Magyarország kormánya kötelességének érezte, hogy a kormányzati politika szintjére emelje az első világháborúra való megemlékezést – rögzítette.



 
Az államtitkár kifejtette: egy Budapesten létrehozandó, központi emlékhely lehetséges helyszínére keresnek ötleteket, és várják az ezt lehetővé tevő építészeti, képzőművészeti megoldások kidolgozását. Mint rámutatott: sem a háború alatt, sem pedig a háború után nem épült olyan központi emlékhely, amely Magyarország összes első világháborús hősi halottjának állítana emléket.

Jelezte: a pályaművek díjazására és megvételére 20 millió forintot különítettek el. A pályázat részleteiről bővebb információk a www.emlekhelypalyazat.hu oldalon érhetőek el.

Rétvári Bence felidézte, hogy 2014-ben megkezdődtek az egész világon azok a rendezvények, melyek a száz évvel ezelőtt lezajlott, sokak által a XX. század őskatasztrófájaként is aposztrofált első világháborúra és áldozataira emlékeznek.

Így van ez hazánk esetében is – mutatott rá az államtitkár, aki kiemelte: az első világháború, és annak lezárása a magyar nemzet számára hatalmas veszteséget eredményezett.

A magyar királyság területéről besorozott 3.797.000 katonából 661 ezer esett el, 743 ezer megsebesült, és 734 ezer ember pedig hadifogságot szenvedett. Magyarországot eddigi egész története során az első világháború kényszerítette a legnagyobb katonai véráldozatra. Az áldozatok száma a duplája a második világháború során elszenvedett veszteségeknek – fejtette ki.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a száz évvel ezelőtt történtekre való emlékezés kötelesség. Nem veszhetnek a feledés homályába a hazájukért bátran harcoló katonák, az otthon maradt és szenvedő gyászolók csendes helytállása és bátorsága.

Magyarország kormánya kötelességének érezte, hogy a kormányzati politika szintjére emelje az első világháborúra való megemlékezést, és létrehozzon egy centenáriumi emlékbizottságot – rögzítette.

Felidézte: az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság már 2014-től támogatást nyújt pályázatok útján önkormányzatok, civil szervezetek, közintézmények számára egyebek között kiállítások, konferenciák szervezésére, tudományos munkák és filmforgatókönyvek elkészítésének támogatására és emlékművek felújítására.

A pályázatoknak köszönhetően 2014-2015 között eddig összesen 112 emlékművet újítottak fel, és az ősszel történt meghirdetés után további 50 emlékmű felújítási pályázata részesült pozitív elbírálásban.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!