„A kormány vállalja a kommunista múlt rendezésének törvényi előkészítését"

A kormány vállalja a kommunista múlt rendezésének jogszabályi előkészítésével kapcsolatos munkát, és azt el is fogja végezni – közölte Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett, a kormánypárti képviselőcsoport felkérte a kabinetet, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kifejtette: miután az új alaptörvényben megteremtették az alkotmányos alapjait annak, hogy „a kommunizmust mint örökséget kezelni tudjuk, az ismeretlen részét fel tudjuk tárni", a frakció kérte, jöjjön létre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a kommunista örökséghez kapcsolódó jogszabálycsomag pedig még ebben a parlamenti ülésszakban készüljön el. „Azt kérték, hogy a kormány az ehhez szükséges feltételeket teremtse meg. Ezt természetesen vállaltam, és ezt el is fogjuk végezni" – mondta a miniszterelnök.

A bizottság feladata lesz – Lázár János tájékoztatása szerint –, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!