„8,8 millió ember húzunk ki az adósságból"

Régóta vártuk már, hogy az ország erőfeszítéseit elismerjék, a brüsszeli papír válasz lehet arra a régóta tartó vitára, hogy milyen széles lehet a tagországok mozgástere saját gazdaságpolitikájukban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. Az a válságkezelés, hogy az emberekre rakódó terheket növeljék, nem működik, a magyarokat ugyanis korábban megnyúzták, így be kellett bizonyítani, hogy a megszorítások politikája nálunk nem lehet sikeres.

Nálunk a terheket szét kell osztani azok között, akik ezt még elviselik. Hogy aztán áthárítják-e, megkeressük az eszközöket, hogy ez nem fordulgasson el, a cél megvédeni az embereket, és méltányosam szétosztani a terheteket.

Az átalakítás végén van az ország

Az biztos, hogy nyertünk, hiszen a magyar gazdaságpolitika igazolta életképességét, a szerkezet-átalakítás sikeres, sőt, annak a végén vagyunk, Magyarország megújul, és ez fejeződik ki a költségvetésben.

Magyarországon a következő években lesz növekedés, mert a pénzügyi alapokat letettük, ha a munkahelyvédelmi akcióterv meglesz, lesz növekedés is – tette hozzá a kormányfő.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, a brüsszeli papír tulajdonképpen kimondja azt is, hogy Magyarországnak nem feltétlenül van szüksége az IMF–megállapodásra, ennek ellenére úgy látja, egy biztonsági hálóra szükség lehet.

A települések ennyire nem adósodhatnak el újra

Az önkormányzati adósságkonszolidációról szólva a miniszterelnök azt mondta, az ország megtermelte az ehhez szükséges forrást, legalábbis az 5 ezer lakosnál kisebb településeken, 2013 közepére pedig egyenként minden nagyobb várossal is meg fogunk állapodni. 8,8 millió ember húzunk ki adósságból – hangsúlyozta a kormányfő.

A települések eladósodása egyébként egyértelműen a 2002-t követő rossz politika eredménye, mostanra mindössze 27 városnak nincs tartozása, ők nem járhatnak rosszul, ezért fejlődési lehetőségeket lapnak az igazságosság jegyében – tette hozzá. A kormányfő hangsúlyozta azt is, innentől kezdve kizárják annak lehetőségét, hogy a települések ennyire eladósodhassanak.

Kétharmados lesz a földtörvény

A földtörvényről szólva a kormányfő kijelentette, már biztos, hogy a föltörvény kétharmados lesz. Arra a kérdésre, hogy lehet-e konfliktusunk a jogszabály miatt az EU-val, a kormány igennel válaszolt, de hozzátette, legfeljebb ezt a csatát is megnyerjük.

Orbán Viktor egyébként biztos abban, hogy a törvény megfelel majd az EU szabályainak, azt ugyanakkor hangsúlyozta: törvénytelenség Magyarországon nem válhat törvényessé, és ez vonatkozik a zsebszerződésekre is.

Harcolunk a kohéziós pénzekért

A kohéziós pénzekről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország az elmúlt években 27 milliárd euró érkezett, és mindenképp azért kell harcoljunk, a következő években se járhassunk rosszabbul.

A parlament előtt álló feladatokról szólva hangsúlyozta, csak vitában születnek jó dolgok, és ez igaz a választási törvényre is. A változtatásra egyszerűen azért van szükség, mert egy új korszakba léptünk. Egyébként a Fidesz nagyon jól megvolna az előző választási szabályokkal is, amelyekkel a kétharmados többséghez jutott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!