„A leendő kabinet az ország háromharmadát fogja képviselni” + videó

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP-szövetség miniszterelnök-jelöltjét fogja kormányfőnek jelölni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén. Az államfő Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a választásokat egy sor fontos és szép esemény követi, és az összes ilyen esemény a demokrácia ünnepe. A Fidesz-KDNP-szövetség miniszterelnök-jelöltje elsőként a köztársasági elnöknek, mondott köszönetet, amiért magához kérette és felkérte a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Orbán Viktor hangsúlyozta: a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja szolgálni munkájával.

Sólyom László köztársasági elnök a találkozót követően arról beszélt, hogy a választásokat egy sor fontos és szép esemény követi, és az összes ilyen esemény a demokrácia ünnepe. Mint megjegyezte, a választások most érnek célba, a választói akarat most fordul át alkotmányjogi, és egyéb jogi eseményekbe. Ennek egyik része az Országgyűlés, a másik a kormány megalakulása. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a parlament alakuló ülését május 14-re szándékozzák összehívni, amely során a köztársasági elnöknek javaslatot kell tennie a miniszterelnök személyére. Az elnök azt javasolhatja kormányfőnek, aki megfelelő parlamenti támogatást tud biztosítani a kormányzáshoz. „Magyarországon egy ilyen ember van”, a választásokon győztes Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor – közölte Sólyom László.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a találkozó során megkérdezte Orbán Viktort, rendelkezik-e elég parlamenti támogatással a kormányzáshoz, aki igennel felelt. Arra a kérdésre, miszerint felkészült és hajlandó-e a kormányzásra, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöljte igennel válaszolt. „Ennek alapján az országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktor urat fogom miniszterelnökké jelölni” – mondta az államfő.

A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje elsőként a köztársasági elnöknek mondott köszönetet, amiért magához kérette és felkérte a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Mint mondta, Sólyom László kérdéseire egyértelmű igen válaszokat adott, ami azt jelenti, hogy a felkérést elfogadta, és a legnagyobb örömmel tesz annak eleget. Orbán Viktor kifejezte egyúttal a saját, a Fidesz, illetve a KDNP nevében a köztársaság elnök iránti nagyrabecsülését, amelynek alapja, hogy Sólyom László az elmúlt nehéz években rendkívül sokat tett a magyar demokrácia minőségének megőrzéséért.

A Fidesz elnöke nem hagyta homályban azokat a szándékokat sem, amelyek majd vezetni fogják a megalakuló kormány lépéseit. Elsőként azt tette világossá, hogy a felkérést a választópolgárok döntése alapján tudja elfogadni. Ezért nemzeti konzultációs heteket fognak indítani a következő napokban. Ez módot ad arra, hogy a legfontosabb kérdésekben nyíltan, egyenesen és őszintén tudjanak szót váltani a választópolgárokkal – tette hozzá Orbán Viktor.

Másodsorban a Fidesz elnöke szót ejtett arról is, miszerint nem a rendszerváltás élharcosai tehetnek arról, hogy az elmúlt nyolc év során a magyar demokrácia oda jutott ahová, és a polgárok arra kényszerültek, hogy egy példátlan összefogással lezárjanak, megdöntsenek egy politikai rendszert. Orbán Viktor hangsúlyozta tudomásul vette ezt a választói akaratot, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a rendszerváltás értékeit megőrizve, a nemzeti együttműködés rendszerét, elvét követő új politikai és gazdasági rendszer jöjjön létre.

Aláhúzta, a felhatalmazás kétségkívül jelentős, hiszen több mint kétharmados, de ezúton is megerősítette, hogy szándékai szerint a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja szolgálni munkájával. A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje végül köszönetet mondott a pártját támogató szavazatokért, és azért amiért „újra jó érzés Magyarországon magyarnak lenni”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!