„A második forduló kérdése az, hogy egységes Magyarország lesz, vagy széthúzás” + videó

Nagyszerű nap volt – jelentette ki Orbán Viktor, a 2010-es országgyűlési választások vasárnapi első fordulójának elsöprő Fidesz–KDNP-s sikerére utalva nemzetközi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ezen túlmenően történelmi nap is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: kirajzolódott, miről szólt az első választási forduló. Az irányról, hogy merre menjen az ország, milyen változások kellenek. A második forduló kérdése az, hogy egységes Magyarország lesz, vagy széthúzás. A Fidesz elnöke szerint minél nagyobb az egység, annál hamarabb lesz felépülés, annál hamarabb léphet az ország a szorult gazdasági helyzetből való kivezető útra.

A szavazatszámláláskor történt malőr homályt eresztett a tisztánlátásunk elé – értékelt mai nemzetközi sajtótájékoztatója kezdetén a Fidesz elnöke. Mint mondta, „a dolgok úgy végződnek, ahogy elkezdődtek”, Magyarország szétesett, működőképessége szélére sodródott.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: kirajzolódott, miről szólt az első választási forduló. Az irányról, hogy merre menjen az ország, milyen változások kellenek. A második forduló kérdése az, hogy egységes Magyarország lesz, vagy széthúzás. A Fidesz elnöke szerint minél nagyobb az egység, annál hamarabb lesz felépülés, annál hamarabb léphet az ország a szorult gazdasági helyzetből való kivezető útra.

Orbán szerint nem az a kérdés, hogy a polgárok adnak-e felhatalmazást a Fidesznek vagy személy szerint Orbán Viktornak, hanem az, hogy Magyarország esélyt és felhatalmazást ad-e saját magának. Úgy fogalmazott, tegnap este megmutatkozott, hogy a magyar demokrácia megvédte magát. „A kormány menjen, a demokrácia maradjon” – összegezte a vasárnap esti eseményeket.

Tiszta vizet kell önteni a pohárba

Ki kell vizsgálni, voltak-e mögöttes szándékok a szavazás körüli vasárnapi zavarok mögött – mondta újságírói kérdésre Orbán Viktor. A Fidesz elnöke hozzátette, tiszta vizet kell önteni a pohárba, ahhoz, hogy új fejezetet kezdhessünk. A leendő kormány megalakulásával kapcsolatban úgy fogalmazott, egyrészt még nem kérték fel rá, másrészt pedig tiszteletlenségnek is tartaná a választókkal szemben, hogy a szavazások lezárása előtt erről beszéljen.

A kettős állampolgárság kérdéséről szólva úgy fogalmazott, „hamarosan terítékre vesszük”. Emlékeztetett: 1998-ban is úgy kezdte munkáját az Országgyűlés, hogy a kormány megalakulása előtt már megalkotott bizonyos törvényeket, ez most is megtörténhet.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a vasárnap esti szavazási botrány rávilágított, az MSZP-kormány hibája az, hogy nem képes az ország demokratikus intézményrendszerét normálisan működtetni. „Mielőtt más szemében a szálkát, a saját szemében a gerendát, kedves MSZP” – fogalmazott Orbán Viktor.

A lehetséges kormányzás fontos céljai között említette, hogy kisebb parlament kell és kevesebb önkormányzati képviselő, elszámoltatás kell, tiszta vizet kell önteni a pohárba, és rendezni kell a mentelmi jog kérdését is.

Nincs idő!

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje elmondta, a maradék 57 mandátum kérdése nemcsak az érintett képviselők ügye, hanem az egész közösségé is. Mindenkinek dolgozni kell a sikerért – tette hozzá.

A leendő kormány nem kér 100 napos türelmet, mert nincs idő – fogalmazott Orbán, aki szerint azonnal cselekedni kell. Az intézkedéseket sorolva az első és legfontosabb lépésként az adócsökkentést említette. Mindent megtesz azért, hogy megvalósuljon – fogalmazott. Második lépésként a bürokrácia elleni intézkedést nevezte meg Orbán Viktor. A korrupció visszaszorítását és az államreformot szintén a legfontosabb teendők közé sorolta. Utóbbit a hatékony állam fő feltételének és versenyelőnynek tartja. Mint mondta, azért fognak dolgozni, hogy rövid időn belül a régió legversenyképesebb állama legyen hazánk. Ugyanakkor ezen intézkedések közben is meg kell maradjon a szociális biztonság, sőt erősödnie is kell – tette hozzá.

A megszorító intézkedésekről szólva leszögezte, az egy gondolkodásmód, „mi magyarok úgy éltük le az elmúlt 5-6 évünket, hogy megszorítást megszorítás követett”, ettől szabadulna a Fidesz elnöke. „Nem intézkedésekről beszélünk, hanem gazdasági gondolkodásmódról” – felelte újságírói kérdésre a politikus, aki az egyik legaggasztóbb dolognak a 10-20 százalékos munkanélküliséget nevezte.

Arra a kérdésre, hogy milyen hiánycélt tűz ki a kormány, azt mondta: semmilyet. „Ez a harmadik legfontosabb kérdés csak” – mondta Orbán Viktor. Ez szerinte nem célkitűzés kérdése, hanem helyzet és tény kérdése. E tekintetben az első kérdés Orbán szerint, hogy jelenleg mennyi a hiány. A Fidesz elnöke elmondta: hamarosan már az egész évre tervezett hiány 95 százalékát elkölti a kormány, így semmi tartalék maradt. Emlékeztetett: ezért hozta létre a Fidesz a gazdasági tényfeltáró bizottságot. Elmondta, a költségvetési hiányt tekintve „ókonzervatív” gondolkodású, szerinte annak egyáltalán nem szabad léteznie.

Orbán: A kormány megy, a demokrácia marad

Ha az ellenzék nem támogat, akkor is meg fogjuk oldani az előttünk álló problémákat – mondta Orbán. A Fidesz elnöke szerint a választók nem arra adtak fölhatalmazást, hogy az ellenzékkel foglalkozzanak. Orbán úgy látja, van olyan európai ország, ahol örülnének annak, ha csak akkora szélsőséges erő lenne jelen a parlamentben, mint hazánkban. A Fidesz elnöke szerint az ország a demokrácia mellett tette le a voksát vasárnap. „A magyar emberek úgy döntöttek, a kormány megy, de a demokrácia marad.” Be kell tartani és tartatni a törvényeket, amelyek alól senki nem vonhatja ki magát – tette hozzá. Orbán kijelentette: eddig a magánérdekek diktálták a politikát, egy oligarchikus csoport elfoglalta a magyar baloldalt, de ennek a tendenciának véget kell vetni. Magyarország sokkal jobb hely lesz, mint sok európai ország – vélte a Fidesz elnöke.

Marad az önkormányzati választás időpontja

Arra a kérdésre, hogy „eltolják-e” az önkormányzati választást, úgy felelt: sem mód, sem szándék nincs erre, az ott van, ahol van. Kérdezték arról is: lesz-e miniszterelnök-jelölti vita a két választási forduló között. Erre azt mondta, „adjanak egy kis időt, hogy átgondoljam, miről van még egyáltalán értelme vitatkozni”.

A szabolcsi és borsodi közbiztonsági helyzetre irányuló újságírói kérdésre azt mondta, az állam onnan vonult ki, ahonnan nem kellett volna, és onnan nem vonult ki, ahonnan pedig ki kellett volna. „Ez nem Latin-Amerika, ahol a közbiztonság gazdagok kiváltsága” – fogalmazott Orbán. Úgy látja, két hét alatt rendet lehet teremteni a közbiztonság szempontjából legrosszabb helyzetben lévő országrészben.

Az IMF-fel és a Világbankkal folytatandó egyeztetésről úgy vélte, „szövetségeket kell létrehozni”, mert csak így vezethető ki az ország abból a gazdasági helyzetből, amiben most van. A nemzetközi sajtótájékoztató végén részvétét fejezte ki a lengyel légi katasztrófa áldozatainak családjai felé, mint fogalmazott, a magyar nép szolidáris a lengyelekkel.

Nézze meg a sajtótájékoztatót!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!