„Dübörgő gazdaság” - növekvő termelői árak, csökkenő beruházások

A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 10,9 százalékkal nőttek az árak. Az előzetes számítások alapján 2008 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, folyó áron beruházásra, 3,3 százalékkal költöttek kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. júliusban az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, a 2007. júliusival összehasonlítva 13,3 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 2,1 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz mérten 3,4%-kal csökkentek. A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 0,7 százalékkal alacsonyabbak, az egy évvel korábbiaknál 3,7 százalékkal magasabbak voltak. 12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban nőttek az árak (34,8 százalékkal). A meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása, illetve a fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban egyaránt 12,7 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Árcsökkenés csak a textíliát, textilárut gyártóknál jelentkezett. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 10,9 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 18,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Beruházás

2008 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene – az előzetes számítások alapján – 2,1 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron 2008 első félévében összesen 1835,5 milliárd forintot költöttek beruházásra, 3,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A nagyobb súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás beruházásainak volumene 11,7 százalékkal csökkent a tavalyi szinthez képest. E nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásépítéseket, amelyben jelentős mértékű visszaesés következett be az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A közepes és kisebb súlyt jelentő nemzetgazdasági ágak közül a legnagyobb mértékben a közigazgatás beruházásai (39,8 százalékkal) estek vissza, az egyéb közösségi, személyi szolgáltatásban 15, az oktatásban 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!