„Együvé tartozunk – úgy tudunk megmaradni”

„Mi értéknek valljuk minden nemzet létét. Minden nemzetnek joga van a létezéshez. A magyar államnak a célja, hogy amit őseinktől örököltünk, azt megőrizzük és az emberiség javára tudjuk felhasználni” – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Királyhelmecen, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás által „Megoldás: az önrendelkezés, megmaradásunk és felemelkedésünk záloga” címmel rendezett konferencián.

„A nemzeti célok mindenek felett” címmel tartott előadást Semjén Zsolt február 21-én Királyhelmecen, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás által „Megoldás: az önrendelkezés, megmaradásunk és felemelkedésünk záloga” címmel rendezett konferencián, amely egy sorozat harmadik, utolsó összejövetele volt, és amelynek a helyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont. A konferenciának Semjén Zsolt mellett meghívott vendége volt még Csáky Pál, közíró, politikus, az MKP volt országos elnöke, Csallóközi Zoltán, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke és a kassai Magyar Konzulátus főkonzulasszonya, Czimbalmosné Molnár Éva, közreműködött Orlovský Erzsébet és Bodnár Éva.

A zsúfolásig megtelt teremben a miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy korunkban a nemzet kérdésében különböző vélemények vannak. Az egyik nézet tagadja a nemzet fontosságát, amelyik előbb-utóbb egy-egy nemzet, vagy a nemzeti öntudat elsorvadásához, megszűnéséhez vezet. A másik vélemény a keresztény alapokon nyugvó értékek megőrzése, ami a nemzet megmaradását szolgálja. „Mi értéknek valljuk minden nemzet létét. Minden nemzetnek joga van a létezéshez. A magyar államnak a célja, hogy amit őseinktől örököltünk, azt megőrizzük és az emberiség javára tudjuk felhasználni” – hangsúlyozta Semjén Zsolt. „Magyarország mindent megtesz a magyar nemzet megőrzése érdekében. A cél az, hogy legyen egy erős, nemzeti elkötelezettségű magyarság. Ennek alapja a határon belüli magyarság, a kárpát-medencei magyarság és a nyugati emigrációs magyarság” – emelte kis, s egy hasonlattal magyarázta a nemzeti összetartozás fontosságát, egy háromlábú széket említve, melyből, ha egy láb hiányzik, az eldől, nem áll meg. „Együvé tartozunk – úgy tudunk megmaradni. Az együvé tartozás szorosabbá tételét szolgálja a kettős állampolgárság is” – mondta, és kitért az önrendelkezésre is: „Amikor egy nemzeti kisebbség megmaradása érdekében autonómia-programról beszél, semmi mást nem kér, mint ami az EU-ban természetes” - nyilatkozta, hangsúlyozva a megmaradás érdekében az etnikai alapú magyar párt fontosságát is.

Csáky Pál a közelmúltban megjelent „Álom a szabadságról” című könyvét mutatta be. A borítóról felolvasott idézettel kezdte előadását: „A magyarságunkról (...) soha nem mondunk le. Történelmi, nyelvi, kulturális szempontból ugyanolyan magyarnak érezzük magunka, mint Esztergom vagy Budapest bármelyik polgára. Számunkra nem az asszimiláció, nem az önfeladás a követendő út, hanem polgári és nemzeti létünk kiteljesedése: a minden szempontból szabad élet, s az ezen az alapon nyugvó szellemi-anyagi gazdagodás. Mi így értelmezzük az európai szabadságelveket, mi ilyen Európát akarunk...” Az MKP volt országos elnöke megköszönte Semjén Zsoltnak, hogy a magyar kormány nem csak monda, hogy odafigyel a határon túli magyarokra, de ez tettekben is megnyilvánul. Felhívta viszont a figyelmet, hogy a határon túli magyaroknak is meg kell mutatni, hogy akarnak élni és nem adják fel. Igényeiket csak ők tudják megfogalmazni. „Ez a könyv is a mi sorsunkról, a mi esélyeinkről és felelősségünkről szól” – mondta Csáky Pál.

A rendezvénysorozat társzervezői a MKP Helyi Alapszervezete, a Maráza Polgári Társulás, Kistárkány, a Szövetség a Közös Célokért, a Rákóczi Baráti Köre – Királyhelmec és Vidéke Társulás voltak, és támpgatta a Polgári Magyarországért Alapítvány.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!