„Figyelemmel követjük az ukrajnai helyzetet"

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szoros figyelemmel követi az ukrajnai helyzetet – mondta Szijjártó Péter a hétvégi munkácsi eseményekkel kapcsolatban az M1 aktuális csatornán hétfőn, hozzátéve, remélik, hogy az ukrán hivatalos erők garantálni tudják a térség békéjét. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: sok magyar él Munkács közvetlen térségében, ezért is figyelik a fejleményeket.

Azzal kapcsolatban, hogy egy német lap felvetette: magyar csapatok vonulnának be Ukrajnába, a miniszter azt mondta, "ilyen nonszensz dolgokat" nem is érdemes kommentálni.

Szombaton tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözés az eddigi adatok szerint három halálos áldozatot követelt, sokan megsebesültek. A konfliktus több forrás szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a rendőrség vasárnap elkezdte kimenekíteni annak a Munkácshoz közeli községnek a lakosait, amelynek közelében elbarikádozták magukat a PSZ fegyveresei.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornának nyilatkozva arról is beszélt, hogy Magyarországnak és Horvátországnak szomszédos országokként, EU- és NATO-tagállamokként stratégiai szövetségeseknek kellene lenniük. Bár a gazdasági és kereskedelmi együttműködésük jól alakul, a politikai együttműködés ennél sokkal kevésbé jó.

A tárcavezető szerint a Mol-INA-ügy és az a tény, hogy Horvátország nem járul hozzá Magyarország energiabiztonságának növeléséhez, árnyékot vet a kapcsolataikra. Mint mondta, Horvátország megsérti azt a kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében kétirányúvá kellett volna tenni a gázvezetékrendszerek összeköttetését, és egy uniós szabályozás alapján 2013. december 31-ig minden, az EU területén lévő gázvezetékrendszer-összeköttetést szintén kétirányúvá kellett volna tenni.

A miniszter ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy múlt heti dubrovniki tárgyalásai alkalmával előrelépést értek el. Közép- és dél-európai kollégáival egy hét projektből álló listát fogadtak el: ezen a térség energiabiztonságának szempontjából fontos beruházások szerepelnek, köztük három, Magyarországnak fontos projekt is, a cseppfolyósítottgáz-terminál (LNG) megépítése a horvátországi Krk szigetén, a magyar-horvát, valamint a magyar-román interkonnektor kétirányúvá tétele.

A miniszter Dubrovnikban egyeztetett Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettessel is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető elmondta: a magyar-amerikai biztonságpolitikai és gazdasági együttműködés kiváló. Politikai kérdésekben vannak viták, de a jelenlegi amerikai nagykövettel sikerorientált és pragmatikus az együttműködés, és Magyarország mindig is nyitott volt a párbeszédre, amennyiben az higgadtan, nyugodt mederben folyik, és konkrétumokról szól – hangsúlyozta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!