„Furcsa ügyletek az Magyar Villamos Művek háza táján II.”

A Kereszténydemokrata Néppárt immáron másodszor interpellálta a pénzügyminisztert a Magyar Villamos Művek körüli gyanús ügyletek miatt. Sajtóban megjelent információk szerint a kurtán-furcsán menesztett, majd a BKV élére kinevezett Kocsis István vezérigazgatóságának utolsó időszakában 2008 első negyedévéig több tízmilliárd forintnyi „aggályos” pénzmozgás történt az állami cégnél.

Kuzma László, a KDNP országgyűlési képviselője többek között arra keresett választ, hogy lehet hagy ezek után a volt vezérigazgató nem a bírósági tárgyalóteremben, hanem a BKV vezérigazgatói székében, valamint a Paksi Atomerőmű igazgatótanácsában találta magát, s kezdeményez-e a szaktárca felelősségre vonást.

Az interpelláció teljes szövege:

Az állami tulajdonú MVM Zrt. Által birtokolt Paksi Atomerőmű 2009. március 23.-i közgyűlése felmentette tisztségéből gyakorlatilag a teljes vezérkart. A közgyűlés nem csak a vezérigazgatót, hanem a felügyelő bizottság és az igazgatóság több tagját is lecserélte. A hír nem csupán elgondolkodtató, hanem fény derít egyes egy évvel ezelőtti homályos eseményekre is, hiszen a felmentett igazgatósági tagok között volt az a Kocsis István aki tavaly márciusig az MVM vezérigazgatója volt.

Akkori menesztése körül igen sűrű ködfátyol lebegett, amely most szállt fel, talán nem is teljesen.

Mint arról az egyik internetes hírportálról értesülhettünk Kocsis vezérigazgatóságának utolsó időszakában 2008 első negyedévéig több tízmilliárd forintnyi „aggályos” pénzmozgás történt a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél. Az ismert aggályos tranzakciókhoz kapcsolódó szerződések 2006-2007-ben, ás 2008 első negyedévében születtek.

Csak néhány ügylet 2006 őszétől.
A Nád MPS-H KÍ. projektben milliárdos nagyságrendű pénz maradt bent, amelyet a Paksi Atomerőmű közbeiktatásával finanszíroztak a bécsi Mcml Bankon keresztül.
Aztán egy kétes ügylet folyamodványaként az Aquifex Limited nevű cég Úgy tűnik 1,8 milliárd forintot húzott ki az állami tulajdonú cég zsebéből.

Egy zavaros horvátországi üdülő bérleti ügylet eredménye képen 3,5 millió eurója után futhat az MVM, ami mai áron több mint 1 milliárd forint.
Végül a kölcsönszerződés a Kapolyi László közreműködésével alapított Kárpát Energo projekt céggel.

Ez nagyon sok pénz. Ahhoz meg különösen, hogy ismeretlen úton bolyongjon, vagy ismeretlen helyen landoljon.

Vajon hány lélegeztető gépre jutotta volna belőle? Meg sem merem becsülni.

A jogi lépések máris elkéstek.

Komoly felelősség terheli nem csak az MVM volt veztését, hanem annak felügyeleti szerveit is, hiszen egy felügyelő bizottságnak nem csak a gazdasági év zárásakor van feladata, hanem folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a rá bízott cég gazdálkodását.
Itt már csak az ügyészségnek van vizsgálati kompetenciája a felügyeleti szervek, ezt ezúttal eljátszották.

Hogy lehet hagy ezek után a volt vezérigazgató nem a bírósági tárgyalóteremben, hanem a
BKV vezérigazgatói székében, valamint a Paksi Atomerőmű igazgatótanácsában találta
magát?

Kezdeményez-e felelősségre vonást az MVM apparátusában és felügyeleti szerveinél?

 +

Veres János pénzügyminiszter úgy válaszolt: a miniszterelnök 2008. március 11-én jelentette be az MVM Zrt. élén történt változást. Hozzátette: az MVM Zrt. mindent megtett, hogy az ügyben a dokumentumokat beszerezze, és a vizsgálatokat lefolytassa. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a felelősség néhány főre korlátozódik az MVM alkalmazotti köréből – jelentette ki.
   
Mint mondta, a vizsgálatot azon szervezeteknek kell lefolytatniuk, amelyek rendelkeznek a szükséges információkkal.
   
Kuzma László a választ nem fogadta el, míg az Országgyűlés 184 igen, 173 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!