„Különösképpen imádkozom az elhunytakért”

A grúziai konfliktusról, az etnikai kisebbségek helyzetéről és a közlekedési morálról szólt a vasárnapi Úrangyala-imádság alkalmával XVI. Benedek pápa. A Szentatya, mint mondta, „aggódva figyeli" a grúziai helyzetet, ahol az orosz haderő és a grúz csapatok közötti összecsapásokban augusztus 7-e óta több ezren haltak meg, és több mint százezren kényszerültek elhagyni otthonukat – tudósít az AsiaNews.

„Haladéktalanul nyissanak humanitárius folyosókat Dél-Oszétia és Grúzia között, hogy a halottakat méltó módon eltemethessék, a sebesültek megfelelő ellátásban részesüljenek, s az emberek felkutathassák szeretteiket" – mondta a pápa. Hozzátette: „Különösképpen imádkozom az elhunytakért, részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozói felé, ugyanakkor mindenkit arra kérek, hogy nagylelkűen enyhítsék a földönfutóvá vált menekültek, elsősorban az asszonyok és gyermekek súlyos szenvedéseit, akiknek a túlélésre is alig van esélyük."

Dél-Oszétiára és Abháziára utalva XVI. Benedek pápa sürgette, hogy „garantálják a konfliktusban részt vevő etnikai kisebbségek biztonságát és alapvető jogait, amelyeket nem lehet lábbal tiporni." Reményét fejezte ki, hogy „a mostani tűzszünet, amelyet az Európai Unió segítségével sikerült elérni, érvényben marad, és tartós békévé alakul".

Az Angelus előtti elmélkedésben a Szentatya rámutatott: a 20. évközi vasárnapon „Isten igéje alapján az egyház egyetemes küldetéséről gondolkodhatunk; az egyházéról, amelynek minden nép része, bármely fajhoz és kultúrához tartozzék is. Ebből fakad az egyházi közösség súlyos felelőssége, amelynek feladata, hogy mindenkit befogadó otthon, a közösség jele és megvalósulásának eszköze legyen az emberiség egész családja számára. Ma különösen fontos, hogy ezt minden keresztény közösség egyre jobban tudatosítsa, s ezáltal segítse a társadalmat a fajgyűlölet, az intolerancia és a kirekesztés kísértésének legyőzésében és olyan döntések meghozatalában, amelyek minden ember méltóságát tiszteletben tartják!"

A pápa ezután az elmúlt napok (elsősorban olaszországi) közlekedési baleseteinek áldozataira utalt. „Nem szokhatunk hozzá ehhez a szomorú valósághoz. Az emberi élet értékes; méltatlan, hogy valaki olyasmi miatt haljon meg vagy váljék nyomorékká, ami elkerülhető lett volna. Felelősségteljesebben kellene közlekedni, elsősorban a járművezetőknek, hiszen a balesetek sokszor gyorshajtás és felelőtlen viselkedés miatt következnek be. A vezetéshez erkölcsi érzék és polgári tudatosság szükséges. Az utóbbi szempontjából elengedhetetlen az állandó megelőzés, az illetékes hatóságok ébersége és elriasztó jelenléte. Az egyháznak viszont erkölcsi vonatkozásban van tennivalója: a keresztényeknek mindenekelőtt egyéni lelkiismeretvizsgálatot kell tartaniuk vezetési stílusukkal kapcsolatban; közösségi szinten pedig arra kell nevelni mindenkit, hogy a járművezetést az élet védelme és a felebarát iránti szeretet konkrét megnyilvánulásának tekintsék."

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!