„Magyarországot súlyosan sérti a Tavares jelentés" + Videó

Komoly veszélyt jelent Európára nézve, igazságtalan és Magyarországot súlyosan sérti Orbán Viktor miniszterelnök szerint az alapvető jogok magyarországi helyzetéről Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés. A kormányfő kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, az előterjesztésről folytatott vitában kijelentette: a magyarok azok közé tartoznak, akik nem az alávetettség, hanem a szabad nemzetek Európáját akarják.

A Tavares-jelentés a miniszterelnök szerint kettős mércét alkalmaz, mélyen igazságtalan Magyarországgal szemben, nem ismeri el, lebecsüli és leminősíti „azt a hatalmas munkát, amellyel a magyarok megújították hazájukat". Az ország gazdasági mutatóit ismertetve azt mondta, a magyarok joggal érzik azt, hogy elvégezték saját házi feladatunkat.

Orbán Viktor közölte, hogy a jelentéssel kapcsolatos magyar kifogásokat memorandumban foglalták össze, amit átadnak az EP elnökének. Megjegyezte ugyanakkor, nincsenek illúziói a szerdai szavazást illetően: szerinte a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak Magyarország ellen fognak szavazni. Hozzátette azt is, tudja, hogy ezen a tényen nem változtathatnak mostani szavai, mégis azért érkezett Strasbourgba, hogy kifejezze azt a barátságot, amelyet a magyarok az európai polgárok iránt éreznek, a magyarok ugyanis az EP döntésétől függetlenül tisztelettel és barátsággal gondolnak az európai emberekre.
 

A portugál zöldpárti EP-képviselő készítette dokumentum „komoly veszélyt jelent Európára nézve" – nem Magyarországra, mert az ország „eddig is az EP által keltett ellenszélben dolgozott" –, sérti az uniós alapszerződést, a közösségi szerződések által nem ismert egyedi intézményt akar felállítani, amely ellenőrzés és gyámság alá vonná az unió egyik tagországát – fogalmazta meg kifogását Orbán Viktor. Szerinte ezzel figyelmen kívül hagyja az EP hatásköreit, az EU intézmények közötti feladatmegosztását, valamint a tagállamok és az EU közötti jogi egyensúlyokat. Összegzése szerint a jelentés önkényesen fogalmaz meg kritériumokat, vezet be új eljárásokat, és kreál új intézményeket.

„Veszélyes irány ez" – hívta fel a figyelmet a kormányfő, majd hozzátette: átélve Közép-Európa sorsát tudja, milyen az, amikor nem lehetünk a magunk urai, mert „más országokban mások döntenek az életünkről". Azért is csatlakozott az antikommunista ellenálláshoz, hogy ez véget érjen – jegyezte meg.

A magyarok a múlt tapasztalataiból okulva nem akarnak olyan Európát, ahol a sikeres országokat büntetik ahelyett, hogy elismernék, ahol gyámság alá helyeznek, korlátozzák a szabadságot, ahol a nagyobb visszaél erejével, ahol kettős mércét használnak, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat – mondta a kormányfő.

Jelezte, Magyarország ezért küzdeni fog mindenkivel szemben, aki kettős mércét alkalmaz, aki visszaél a hatalmával, és „aki másodrendű polgárokként akar bánni velünk".

„Mi küzdeni fogunk azok ellen, akik birodalmat akarnak csinálni a mi uniónkból" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

„Mi azok közé tartozunk (...), akik nem az alávetettség Európáját, hanem a szabad nemzetek Európáját akarják. Éljen a szabad nemzetek Európai Uniója" – zárta felszólalását a miniszterelnök.

Viszontválasz: nem szorulunk kioktatásra demokráciából

A kormányfő az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés vitájában, a képviselői felszólalásokra adott válaszában rámutatott: amikor az EP szerdán elfogadja az igazságtalan, Magyarországot mélyen sértő jelentést, azt legitim módon teszi majd, tehát neki nem áll jogában megkérdőjelezni a parlamenti döntést, de az egy „erősen balpártos", elfogult határozat lesz, „a vádló és a bíró ugyanaz lesz".

A miniszterelnök reagálásában kitért a homoszexuálisok jogaival kapcsolatos képviselői felszólalásra, és közölte, hogy a magyar alkotmány egyértelmű szabályozást tartalmaz, amely szerint „a házasság és a család azt jelenti, hogy férfi és nő, és mindegyikből egy, egy férfi, egy nő". A magyar alaptörvény senkit nem bánt, ez a megfogalmazás senki ellen nem irányul, ez ugyanis egy négyezer éves tradíció védelme – hangsúlyozta.

A zsidó felekezetet érintő felvetést Orbán Viktor így kommentálta: Magyarországon „a radikális, antiszemita csoportosulások támadásának középpontjában én állok mint a zsidó közösség védelmezője. Ezért első helyen (...) minden antiszemita fórumon engem támadnak".
 

Azzal kapcsolatban, hogy Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető egyebek mellett azt kérdezte, miért nem érkeznek a befektetők Magyarországra, Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon a beruházások folyamatosan növekednek. Ám vannak, akiknek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika – folytatta –, ők bankárok és monopolhelyzetben lévő közműszolgáltatók. „Velük vitánk van. Megadóztatjuk a bankokat, csökkentjük állami eszközökkel a rezsi költségét, és egy méltányos közteherviselést vezetünk be" – mondta, nyomatékosítva, hogy a magyar kabinet mindezt folytatni fogja.

Megjegyezte azt is, hogy aki szerint korlátozni lehetne a magyarok szabadságát, az félreismeri a magyar nemzetet.

A miniszterelnök érdekes vitának nevezte az Európai Parlament és a Szovjetunió, a Brüsszel és Moszkva közötti összehasonlítását. A Szovjetunió idejében – mint mondta – kétség kívül nem fejthette volna ki a véleményét Moszkvában, vagy ha ismertethette is volna, nem valószínű, hogy hazaengedték volna. „Ezért feltehető, hogy a két entitás között nem lehet egyenlőségjelet tenni" – fogalmazott, hozzátette ugyanakkor: abban az időben is „saját magunktól valahol mások akartak megvédeni bennünket". Nem kell megvédeni a magyarokat saját maguktól – jelentette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!