„Ne izguljatok magyarok”, üzeni az IMF

Az IMF-től kapott hitel csupán egy biztonsági folyosó, amit csak akkor használunk föl, ha nagy a baj – jelentette ki Gyurcsány szerda este a köztelevízióban. Szerinte a szokottnál azért kapunk több pénzt, mert „jól végeztük a dolgunkat”. Ha mélyül a válság, akkor „még jobban összekapaszkodunk”. Olyan szépen tűri Magyarország a válságot, hogy „le a kalappal” – állította a baloldal vezére. Közgazdászok meg az MNO-nak azt állították: az IMF csomagja pénzügyi gyámság alá helyezte Magyarországot.

„Nem költjük el ezt a pénzt, csupán egy biztonsági folyosó hazánk számára” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a köztelevízió szerda esti műsorában. Gyurcsány elmondta: csak akkor kell hozzányulnyi az IMF-hitelhez, ha baj van. „Ne izguljatok magyarok, üzeni az IMF” – mondta el annak kapcsán az MSZP elnöke, hogy ha az ország nem képes az államadósságát finanszírozni, akkor az IMF segít rajtunk. Ezzel szemben szerdán közgazdászok az MNO-nak úgy fogalmaztak: pénzügyi gyámság alá került hazánk.

November elején kötik meg a megállapodást az IMF-el – tette hozzá Gyurcsány. Meglepőnek tartaná, ha a hitel kamatai 4 százalék alatt vagy 6 százalék fölött alakulnának.

„Azért kaptunk többet, mert jól csináltuk a dolgokat” – indokolta a miniszterelnök azt az újságírói fölvetést, hogy a szokásos mennyiségnél lényegesen több pénzt kapott Magyarország. Gyurcsány elmondta: a tárgyalásokat október 8-9-én kezdték meg. A kölcsönfelvétel indokát Gyurcsány abban nevezte meg, hogy az államadósság refinaszírozását  kell így biztosítani abban az esetben, ha nem tudnak más forrást bevezetni. A Magyar Nemzet megjegyzi: rendkívül érdekes Gyurcsány „dátumozása”, hiszen október 6-án parlamenti beszédében a Fidesz vádolta hisztériakeltéssel. Kérdés, hogy mitől „gyulladt ki a vészlámpa” a kisebbségi kormány fejében. Sőt, október 8-i blogbejegyzésében is a Fideszt szapulta.

Az IMF feltételei között megemlítette, hogy felhívták arra a figyelmet: ha a térségben csökkenek a növekedési előrejelzések, akkor ez hazánkban is be fog következni. A pénzügyi válság első részén túl vagyunk, most az elhúzódó reálgazdasági válságra kell felkészülni. A közszférában úgy próbálják meggátolni a munkanélküliséget, hogy nem adnak béremelést, míg a versenyszférában egy 1000 milliárdos csomagot biztosítanak a szereplőknek – tette hozzá. Gyurcsány szerint az Országos Érdekegyeztető Tanácsban fair megállapodást kell kötni. 

Gyurcsány nyugdíjügyben 2020-ig is ellát

Gyurcsány arra az újságírói kérdésre, miszerint mit fognak tenni azért, hogy cégek életben maradjanak, így válaszolt: készek vagyunk arra, hogy 1-2 héten belül sok tízmilliós hitelhez jussanak hozzá a cégek, ha cserébe módosítják tevékenységüket. Gyurcsány arra kérdésre, hogy vajon a közszféra dolgozói miként fogadják, hogy kétszeresen is károsultak a megszorítások miatt, így reagált, hogy szerinte a közszféra dolgozóinak egy dologban jobb a helyzetük: nehezebben veszítik el munkahelyüket. „Jobb időlegesen megelégedni kevesebb bérrel, mint elveszíteni a munkahelyet” – tette hozzá. Gyurcsány arról is beszámolt, hogy magukon kezdték a megszorításokat, mivel 25 százalékkal csökkentették a minisztériumi dolgozók létszámát. A nyugdíj kapcsán Gyurcsány kifejtette, hogy végig kellett gondolniuk, „ha nincsen pénz, hogyan ne fizessünk”. Szerinte a nyugdíjasok elképesztő felelősséggel viselik a helyzetet. Arra a felvetésre, hogy az IMF is a nyugdíjrendszer átalakítására sarkallja Magyarországot, Gyurcsány így reagált: 2020-ig fenntartható a nyugdíjrendszer, csak azt követően szorul majd átalakításra, de ebben majd a pártoknak meg kell állapodniuk.

Gyurcsány elmondta: végeztek előzetes háttérszámításokat, és azok alapján jelentette ki, hogy intézkedéseiket mind a 10 millió magyar meg fogja érezni. Szerinte arányaiban a legjobban azok a tulajdonosok és menedzserek fogják megérezni, akik eddig jutalomban vették fel a fizetésük nagy részét.

„Utánuk jönnek a közalkalmazottak és a piacon dolgozók”. Gyurcsány közölte azt is: ha összetörjük kezünket lábunkat, akkor is sok ezer ember veszíti majd el az állását. A szocialista pártelnök terveikről szólva megjegyezte, hogy „nem fogják megkurtítani a gyermektámogatásokat” valamint azt, hogy adócsökkentésre a jelenlegi helyzetben akkor van lehetőség, ha az nem jár bevételkieséssel és ha „az nem veszélyezteti a tanárok bérét”. A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy mit terveznek arra az esetre, ha mélyül a válság, Gyurcsány azt mondta: „akkor még jobban összekapaszkodunk”. „Könnyű patriótának lenni ha rohan a szekér” – fogalmazott. „Több olyan lépést tettünk meg, amit a környező országokban senki. Magyarország ezt olyan méltósággal és szépen tűri, hogy le a kalappal” – zárta a beszélgetést a szocialista kormányfő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!