„Otthonról érkeztem és hazajöttem” – esküt tett Tempfli József

Tempfli József nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyés püspök Debrecenben Kósa Lajos polgármester előtt letette a magyar állampolgársági esküt. A püspök egyházmegyéjének kormányzása idején, tizenkilenc év alatt 20 000 fiatalt bérmált meg, 46 papot szentelt, és két püspök szentelésén is társszentelőként kérték fel. Nagyvárad Helyi Tanácsának díszpolgári kitüntetése és Életmű-díj mellett, 2007. augusztus 20-án a a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kapta.

Kósa Lajos a Régi Városházán tartott ceremónián emlékeztetett rá, hogy Tempfli József egyszerűsített honosítási kérelmét Debrecenben nyújtotta be április 15-én. A polgármester megtiszteltetésként értékelte, hogy a nyugalmazott püspök, Nagyvárad első díszpolgára nemcsak a kérelmét adta le Debrecenben, hanem ott tette le a magyar állampolgársági esküt.

„Otthonról érkeztem és hazajöttem” – mondta meghatottan az eskütételt és a Himnusz hangjait követően Tempfli József, megjegyezve, hogy ő sohasem Magyarországra, mindig az anyaországba jön, ha ide vezet az útja. Az idős egyházi méltóság láthatóan elérzékenyült, amikor Kósa Lajostól átvette a magyar állampolgárságot tanúsító oklevelet, amellyel „visszafogadta az anyaország”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!