„Vasárnap legyünk székelyek úgy, ahogy a székelyek magyarok!”

Közeledik a Székelyek Nagy Menetelése. Székely testvéreink arra készülnek, hogy kialakítsák minden idők leghosszabb tiltakozó menetoszlopát. De nem Guiness-rekord elérése a cél, mint a 20 ezer tojásból készült rántottával, hanem a magyarság megmaradása, amiért most a székelyek teszik a legtöbbet. Az a cél, hogy Háromszékben, Bereck és Kökös között minimum 100 ember meneteljen a székely autonómiáért.

És az a cél, hogy a román kormány elálljon a székelyekkel szemben ellenséges, a nemzetközi kötelezettségvállalását sértő közigazgatási tervétől, amelynek egyetlen célja a székely nép maradék döntéshozó intézményeinek, a székelyföldi megyéknek az elsorvasztása és felszámolása. Ezért tiltakozásul a Székely Nemzeti Tanács felvonulásra hívja a székelyeket és minden magyart, október 27.-ére.

Jelképes ez a tiltakozás, mégpedig nagyon erős jelkép. Bereck és Kökös Gábor Áron szülőfaluja, illetve hősi halálának helyszíne. Az ágyúöntő székely itt kapott halálos ágyúlövést a kökösi csatában, 1849. július 2-án. Ez Gábor Áron útja – Uzon, Eresztevény – a magyar nép, egyben a székelység szabadságához vezető út.

Ebből a jelzésből kell most értenie Bukarestben a román kormánynak, Brüsszelben az uniós adminisztrációnak, Strasbourgban az Európa Tanácsnak, hogy a székely nép szabadságot és önrendelkezést akar. Autonómiát, amely egyszerre szolgálja a románság és a magyarság külön érdekeit, és amely egyszerre teremti meg a békés egymás mellett élés és együttélés feltételeit a román államon, illetve az Európai Unión belül.

Vasárnap összeállhat az a 45 kilométer hosszú menetoszlop, amely nagyon nyomatékos üzenetet külhetd a világnak: a székelyek szembeszegülnek a románok erőszakos asszimilációs tervével.

Ha minél több magyar itt az anyaországban, és a határon túl és a diaszpórában kiáll a székely autonómiáért most vasárnap, és ha a csíkiak, a gyergyóiak, a marosszékiek, az udvarhelyiek és egész Erdély magyarsága csatlakozik és megmutatja, hogy nem hátrálunk, akkor a Nagy Menetelés méltó folytatása lesz a székelyek szabadságtörekvéseinek. A székely népfelkelésnek, ami azért tört ki, mert János Zsigmond csorbítani akarta a székelyek 600 éves jogait. És méltó folytatása lesz a Habsburgok elleni tiltakozásnak, amely a madéfalvi veszedelemhez vezetett.

A magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága támogatta a Székelyek nagy menetelését, ennek szellemében kérjük magyar honfitársainkat, hogy személyesen, vagy a távolból támogatólag vegyenek részt a tiltakozásban, akárcsak márciusban a Székely Szabadság Napján, Marosvásárhelyen tartott nagygyűlésen. A Kereszténydemokrata Néppárt felszólította tagjait, polgármestereit és képviselőit, és kéri szimpatizánsait, hogy vasárnap legyünk székelyek úgy, ahogy a székelyek magyarok! Meneteljünk együtt, hordozzuk közösen vagy tűzzük ki a székely zászlót!

10 éve alakult meg a Székely Nemzeti Tanács. Az évfordulón fejezzük ki egyetértésünket a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés állásfoglalásával.

A Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfelelően a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell.

(Napirend előtti felszólalás, elhangzott a Magyar Országgyűlésben, 2013. október 22-én)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!