115 milliárd vándorol az adóforintokból egy Bajnaihoz köthető offshore cégbe?

Szócsatává alakult a Magyar Televízió Közalapítvány Fidesz, illetve KDNP által delegált négy tagjának sajtótájékoztatója, miután az új tévészékház elé meghirdetett eseményt megzavarták a kéretlenül szinte teljes létszámban megjelent szocialista delegáltak.

„Ez az épület a magyar adófizetőknek 115 milliárd forintjukba került. Beruházó: Wallis. Vezérigazgató: Bajnai Gordon (2000-2005). A pénz végállomása: Ciprus” – ezzel a szöveggel állítottak fel egy táblát a sajtótájékoztatón, az új székház előtt a Fidesz és a KDNP elnökségi tagjai.

Az említettek az új épületbe meghirdetett első kuratóriumi elnökségi ülés előtt megismételték a székházberuházás módjával és a szerződés nyilvánosságra hozatalának elmaradásával, valamint a cég külföldi tulajdonlásával kapcsolatos kifogásaikat. Szabó László, a Fidesz által delegált elnökségi tag arról beszélt: a negyven esztendőre szóló szerződés ideje alatt az Állami Számvevőszék tavaly nyári becslése szerint 115 milliárd forintjába kerül az MTV-nek a bérlet, ám a végösszeg – például az euróban kikötött összeg és az árfolyam-ingadozás miatt – „teljességgel kiszámíthatatlan”. Noha ezt adóforintokból fizetik ki, két év alatt sem sikerült elérni, hogy a szerződések nyilvánosak legyenek – mondta.

A Kereszténydemokrata Néppárt delegáltja, Balogh László, aki a testület elnökhelyettese  –hangsúlyozva, hogy az előző, Fidesz delegálta tagok nélkül működő, „csonka” kuratóriumban ő volt az egyetlen, aki a székházbérleti szerződés ellen szavazott – kijelentette: a végül elfogadott banki konstrukcióban az MTV saját maga is megépíthette volna az ingatlant, és akkor a hitelek visszafizetése után saját tulajdonában maradt volna az épület. Közpénzről, a privatizációs szervezet által értékesített területről van szó, „Magyarországon élünk, elvárható lett volna, hogy forintban kössék meg a bérleti szerződést”, ha már ezt a formát választották – tette hozzá, megjegyezve, hogy az építő és működtető társaságban közvetlenül és indirekt módon is egy ciprusi cég a tulajdonos.

A sajtótájékoztatón megjelent szocialista delegáltak közül Czeglédi László MSZP-s kuratóriumi elnök arról beszélt: a beruházásra még nemzedékek lesznek büszkék, és maga is a nyilvánosság híve, de a székházszerződés közzététele „a másik féltől is függ”. Hangsúlyozta: nem lehet két-három évre székházbérleti szerződést kötni, a bérleti díj nem haladja meg az átlagos bérleti díjat; az ingatlan „saját” voltával kapcsolatban azt emelte ki, hogy a nagy cégek zöme sem tulajdonosa székházának. „Több mint ötvenéves álom vált valóra, hogy van egy székháza a Magyar Televíziónak” – mondta Czeglédi László kuratóriumi elnök, megemlítve: három-négy évvel késett az építkezés, amelynek révén harmincnál is több telephelyről költöztek egy épületbe a részlegek. A ciprusi cégről annyit mondott: az egy közvetett tulajdonos, ő az ügyben dokumentumokat nem látott. „Úgy tudom, hogy az offshore cég tulajdonosai magyar állampolgárok, akik itt adóznak a jövedelmük után” – jelentette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!