2013 már az aratás éve lesz

2013 az emelkedés éve, nagy szerkezeti átalakítások már nem lesznek – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor szerint a 2010-ben kitűzött célok megvalósultak, példaként említette a munkahelyvédelmi akciótervet és az önkormányzatok kiváltását az adósságcsapdából. Az előzetes választási regisztráció ügyében elmondta, hogy a józan ész, és nem pedig az erő hangja alapján döntöttek. A kormányfő úgy véli: nem szabad úgy „ráfutni" a választásra, hogy vita van a voksolás szabályairól.
 

2013-ban néhány fontos kérdést – például a földtörvényt és az „alkotmány-egybeszövegezési" feladatokat - leszámítva nagy átalakítási törvényeket már nem szándékozik megvitatni a kormánytöbbség, mert az ország túléléséhez, jövőbeni versenyképességének megteremtéséhez szükséges nagy változásokat és az azokat megalapozó jogszabályokat elfogadta a parlament – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Hozzátette: az idei év a nagy átalakítások eredményének a begyűjtéséről szól majd. A miniszterelnök a 180 percben hangsúlyozta, az alkotmány szerkezetét az alkotmánybíróság igényeinek megfelelően alakítják majd át.

Az út lehet más, a cél nem

A 2012-es évet értékelve a miniszterelnök hangsúlyozta: egy erős Magyarország érdekében nyílt kormányzást ígért a lakosságnak, illetve igényelt kormánya tagjaitól, és a legfontosabb célokat sikerült elérni, az emberekkel kötött megállapodás nagy részét sikerült betartani. Arról, hogy a célokat hogyan érjük el, lehet vitatkozni, de feladni azokat nem lehet - hangsúlyozta Orbán Viktor. Megtörténhet, hogy más, esetleg jobb útvonalat kell választani, ahogyan ez például a felsőoktatás esetében történt, de a győztesnek nem igaza van, hanem dolga - fogalmazott a kormányfő.

Időzavarba kerültünk

A választási törvénynél egyszerűen időzavarba kerültünk, aminek az az eredménye, hogy a külföldön dolgozó magyarok most nem, vagy csak nehezen fognak tudni szavazni. Erő lenne hozzá megoldani, de idő nincs – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a választási regisztráció ügyében az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességet kimondó döntése után „olyan hőfokú lett a vita, akkora volt a tűz", hogy azt eloltani a választásokig már nem lehetett volna, ezért jobb volt „befagyasztani az egészet".

A Fidesznek az volt az elképzelése, hogy a különböző okok miatt határon túl élő magyarok részt vehessenek az ország életében, ezt abba kellett hagyni. A döntés körülbelül 2 perc alatt született meg az Ab határozata után, látható volt, hogy a viták a választásokig nem zárhatók le, és a Fideszben senki nincs, aki választójogilag bizonytalanná tette volna a 2014-es voksolást. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem szabad úgy „ráfutni" a választásra, hogy vita van a voksolás szabályairól, noha szerinte szükség lett volna végigvinni az eredeti elképzeléseket, de az most nem lett volna ésszerű.

Az önfegyelem meghozta az eredményt

A gazdasági kérdések közül a kormányfő a munkahelyvédelmi programot nevezte a legfontosabbnak, de kiemelte a rezsiköltségek csökkentését, a nyugdíj- és minimálbéremelést, az önkormányzati adósságkonszolidációt is. Mindehhez óriási önfegyelem kellett, ami meghozta 2013-ban az eredményt. Egyébként a 2010-es politikai GPS már megadta ezt az irányt – tette hozzá. Orbán Viktor nem aggódik a 2013-as költségvetés miatt, kormánya eddig mindegyiket megcsinálta, és kiemelte: nincs még egy olyan ország, amelyik ekkorát csökkentett volna a hiányon, és közben növekvő pályára áll.

„Offshore spekuláns" még egyszer nem lesz jegybankelnök

„Offshore spekuláns" még egyszer nem lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke – válaszolta Orbán Viktor az új jegybankelnök személyét firtató kérdésre. Semmilyen döntés nem született ebben a kérdésben – közölte a kormányfő arra a felvetésre, miszerint lehetséges-e, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váltsa Simor Andrást márciusban a központi bank élén.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!