2013 valóban az emelkedés éve lehet

 „Az volna a legjobb, ha nem én tartanék évértékelőt, úgyis elszaporodtak a kalandos kedvű vállalkozók, értékelhetné az év saját magát” – kezdte 15. évértékelőjét péntek délután a Millenárison Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint sikernek kell nyilvánítani, hogy hazánk tavaly is csökkentette államadósságát, amire az Európai Unió országai közül csak öten voltak képesek. Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban – mondta kormányfő, és megerősítette, hogy idén is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány.

Említése szerint 90 300 gyermek született a tavalyi évben, bő kétezerrel több, mint egy évvel korábban. „Ezt betudhatnánk az általunk visszaállított családvédelmi intézkedésnek, melyet a szocialisták töröltek el, de itt most fontosabb dologról van szó” – fejtegette. Orbán Viktor azt mondta: szeretné hinni, hogy nem csak néhány kormányzati intézkedés áll a háttérben.

Lehet, hogy 2013 valóban az emelkedés éve lehet, mondta a miniszterelnök. Arról is szólt, a magyaroknak az elmúlt száz évben azt kellett tapasztalniuk, hogy mindent, amit felépítettek, azt nem sokkal később le is rombolták. „Amit szépapáink felépítettek, azt elvitte az első világháború és a békerendszer, amit a dédapáink, azt a második világháború, amit pedig nagyszüleink, azt elvitte a kommunista a rendszer” – emlékeztetett.

A szocializmus csődjét akkor is megéreztük, amikor ennek magyar változata egy SZOT-üdülő és egy munkatábor fura keverékét mutatta – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között azért omlott össze minden, amit felépítettünk a rendszerváltást követően, mert volt egy politikai nézeteken átívelő fogadalom: nem követjük el soha Kádárék és az MSZMP hibáját, hogy külföldről jóléti kiadásokat finanszírozunk. Az összeomlás tehát annak a következménye, hogy ezt a fogadalmat felrúgták a szocialisták. „Ennek eredményét tudjuk: a nyugdíjak, a családtámogatás, a bérek egy része odaveszett.” A kormányfő szerint ezek ugyan ismert tények, de újra és újra el kell mondani, hogy az államadósságra épülő gazdaságot az első komolyabb szél romba dönti.

Hazánk jobban teljesített, mint a legtöbb európai állam

A miniszterelnök közölte, sikernek kell nyilvánítani, hogy hazánk tavaly is csökkentette államadósságát, amire az Európai Unió országai közül csak öten voltak képesek. „Hazánk jobban teljesített, mint a legtöbb európai állam” – húzta alá. – „Nem szabad hagyni, hogy az EU előrejelzései megzavarjanak.” Megígérte, idén is 3 százalék alatt tartják az államadósságot, és figyelmeztetett arra, hogy nem szabad bedőlni a politikai bűvészkedésnek, és észre kell venni a magyar világ változását.

A magyar sikerekről is említést tett a miniszterelnök. A mindenki által ismert olimpiai eredményeket szembeállítva azokkal az eredményekkel, melyekről kevesen tudunk, Orbán Viktor köszöntötte a tavaly nemzetközileg is kimagasló díjazottjainkat.

„Vannak idők, amikor az egész magyarság összeadja erejét, és közösen alkot maradandót. Most ismét magyar mű van születőben. Magyarországot olyan országgá tesszük, ahol azok boldogulnak, akik reggel felkelnek, és megteremtik maguknak a lehetőséget; nem azt csináljuk, amit mások várnak el tőlünk. Udvariasan, de határozottan figyelmen kívül hagytuk a fogadatlan prókátorok véleményét” – utalt a külföldről érkező, sokszor megalapozatlanul kritikus szólamokra a miniszterelnök. „Aki fél, megharapja a kutya, ledobja a ló, de még a roller is” – fogalmazott, hozzátéve: ennek a világnak lett vége 2010-ben a messzi fővárosokban is látható kétharmados választási győzelemmel.

Meg fog szűnni az energiafüggőség

A jövőről szólva elmondta, meg fog szűnni a gáz- és energiafüggőség, meg fog állni a népességfogyás, és Magyarország teljesítménye vissza fog kerülni a világ legjobb 30 államáé közé. „Több egyetemünket bevisszük a világ 200 legjobb intézménye közé, ismét kultúrnemzet leszünk – fogalmazta meg a kitűzött célt Orbán Viktor. – Dolgozni képes és akaró társadalommal váltjuk valóra a húszéves tervünket.”

„Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válságkezelésben, mint más európai országok, ez minden magyar ember érdeme, az ellenzéké is” – jelentette ki a miniszterelnök. 2013 januárjától minden magyar háztartásban kevesebbet kell fizetni a rezsiért, emlékeztetett.

„Érdekérvényesítésben is jobban teljesítünk” – erre Orbán példaként hozta az uniós költségvetés elfogadását: „Kisebb hordóból többet tölthetünk magunknak.” A nyugdíjak terén is jobban teljesít Magyarország: „meg tudtuk őrizni a nyugdíjak értékét, sőt növelni is tudtuk”.

Emelkedő átlagbér, bővülő akcióterv

Magyarország jobban teljesít a munka megbecsülésében is, az átlagbér emelkedik – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: nőtt a közfoglalkoztatottak átlagkeresete. Megjegyezte, folytatódni és bővülni fog 2013 derekán a munkahelyvédelmi akcióterv. Emlékeztetett, 3500 fővel növelték a rendőrség létszámát, „akik a bűnözők oldalára álltak, azokat elkergettük”. Úgy látja, a fölösleges kiadások lefaragásokban „jól is teljesítünk, nem csak jobban”, példaként a parlamenti képviselők létszámának csökkentését hozta. Szólt az egészségügyről is: „az elmúlt hatvan év legnagyobb egészségügyi fejlesztése zajlik” – húzta alá, megjegyezve hogy azon viszont még dolgozni kell, hogy rövidebbek legyenek a várólisták.

Évértékelők anno

A Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Orbán Viktor először akkori kormánya első évéről tartott értékelést 1999. február 4-én a Vigadóban, ahol történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Magyarország belép a NATO-ba, és csökkenő államadósságot, egy számjegyű inflációt, gazdasági növekedést jósolt. Orbán Viktor hagyományteremtő beszédében bírálta a Horn-kormányt és a Bokros-csomagot. Az ország helyzetéről szóló év eleji beszámolót ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyermekük növekedését. Ez a hasonlat a későbbi országértékelőkben is többször előkerült. A következő évben, 2000-ben hangzott el Orbán Viktor országértékelő beszédeinek egyik legismertebb mondata, a „három szoba, három gyerek, négy kerék”, amely szinte szállóigévé vált. A 2001 elején mondott beszédben az előző évet a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte, és arról is beszélt, hogy „szeretnénk hétköznapjainkat az örökléthez igazítani”.

A választás évében, 2002-ben tartott országértékelésében az előző években elért eredményeket hangsúlyozta a pártelnök. „A levegőbe emelkedett rakétát nem lehet visszaparancsolni a földre. Hasonlóképpen, Magyarországot sem lehet visszafordítani a múltba” – fogalmazott. A választási vereség utáni első országértékelésben, 2003 elején a Fidesz elnöke úgy vélte: a kormánynak rombolási kényszere van, mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre. A 2004-es beszédet a felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi kongresszusi központjában mondta el Orbán Viktor. Úgy fogalmazott: a családok zsugorodásának és összetöpörödésének éve volt az előző esztendő, az országban pedig bizonytalanság és szorongás uralkodik. „Ismét kisebbek lettünk” – ez volt az egyik fontos mondata a 2005-ben a Körcsarnokban tartott országértékelésnek, amely új formát kapott, hiszen a beszédet országértékelő beszélgetések előzték meg. Orbán Viktor korábban vidéki városokban és Budapesten találkozott választópolgárokkal, és nem pulpitusról, hanem minden oldalán székekkel körülvett színpadon beszélt.

2006-ban, a választások évében a budapesti Syma csarnokban tartott országértékelőjében Orbán Viktor azt mondta: az elmúlt esztendő a beletörődés éve volt, és csak akkor sikerülhet a következő néhány év, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást, ez a választások tétje, és ez lesz az új kormány feladata is. A pártelnök 2007 februárjában a Millenárison az „Egy az ország, egy a zászló” jelszót hirdette meg, valamint a kormánnyal szemben kialakult új többség és egy erős Magyarországért küzdő, minden magyar embert képviselő polgári oldal képét vázolta fel, de arról is beszélt, hogy a terrorfenyegetések és „álmerényletek” mögött szerinte valójában a kormányoldal trükkjei állnak. A 2008-as országértékelőben a közelgő népszavazás volt a fő téma; a Fidesz elnöke a Syma csarnokban arról beszélt, hogy a népszavazáson az igenek győzelme egy új korszak nyitánya lesz, és március 9-én Magyarország elindulhat a változás útján.

Orbán új iránya és a Facebook

Új irány, Magyarország, új irány, magyarok – ezt a jelszót hirdette meg a Fidesz elnöke 2009-es országértékelő beszédében, amelyet a budai Millenárison mondott el. Orbán Viktor nemzedéki összefogásra buzdított, és a józan piacgazdaság korszakát jósolta. 2010. februárban, a választások előtt néhány héttel – ismét a Millenárison – Orbán Viktor évértékelő beszédében közölte, hogy ő és pártja készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére, amelynek alapját a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értéke jelenti. A legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítását nevezte meg. 2010-ben a Facebook közösségi portálra a pártelnök kérésére több száz javaslat érkezett az országértékeléssel kapcsolatban. Két évvel ezelőtti beszédében – ugyancsak a Millenárison – Orbán Viktor 2011-et a megújulás, 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás évének nevezte. Szólt az akkor még készülő új alkotmányról is, közölve: az új alaptörvény lezárja a múltat.

Tavalyi értékelőjében a miniszterelnök kijelentette: a kabinet kész küzdeni, ha kell, de megegyezni is, ha az ország érdeke megkívánja. Azt is mondta: kormánya vállalkozásának első szakasza lezárult, Magyarország új alapokon áll.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!