2016-ban 1526 milliárd forintot fordít a kormány a családok támogatására

Rétvári Bence szerint a családok támogatására szánt összegek évről évre dinamikusan emelkednek, szemben a szocialistákra jellemző, évről évre jelentkező megszorító intézkedésekkel, amelyekkel éppen a családok életét lehetetlenítették el. A politikus Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) írásbeli kérdésére válaszolva kifejtette: a gyesre fordított összegek esetében a gyed extra kedvező szabályai miatt mintegy 2,2 százalékos, 1,4 milliárd forintos növekedés valósul meg.

Emellett a biztosítási alapon járó támogatásokra (csed, gyed) 2016-ban 7 százalékkal, 11 milliárd forinttal magasabb összeget fordítanak a tavalyi évhez képest. A családi adó- és járulékkedvezményre szánt források mértéke ugyancsak 7 százalékkal, 16,8 milliárd forinttal emelkedik, hozzátéve: a 2016-os költségvetésben összesen 1526 milliárd forintot fordítanak a családok támogatására, ami több, mint az elmúlt években bármikor, és 26 milliárd forinttal, 1,7 százalékkal haladja meg a 2015-ös összeget (1500 milliárd forint) – olvasható a parlament honlapjára felkerült válaszban.

Ezen belül 2016-ban a gyermeket nevelő családok közvetlen pénzbeli ellátásaira, kedvezményeire 837 milliárd forint jut, míg 2010-ben még csak 609 milliárd forintos támogatásban részesültek. Ez közel 38 százalékos emelkedést jelent, 2015-höz képest pedig idén 2,5 százalékkal, 21 milliárd forinttal növekedett a gyermekes családok pénzbeli ellátásainak összege – fejtette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a családok támogatásáról szóló 1998-es törvényben meghatározott összes családi támogatás, így a családi pótlék kifizetése is rendben megtörtént tavaly, a családoknak a kormány minden segítséget megadott. A családi pótlék előirányzata egy felülről nyitott előirányzat, amelyet tavaly felülterveztek. Ennek megfelelően lehetőség nyílt arra az államháztartásról szóló törvény alapján, hogy a kormány számára biztosított jogkörben eljárva a megmaradt összegekből többek között olyan célokat támogassanak, amelyek hasonlóan fontosak. Így támogatást biztosított a kormány egyebek között a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika részére a nemzeti szervátültetési program megfelelő működtetéséhez szükséges háttér-infrastruktúra fenntartása érdekében, az ENSZ Gyermekalapja Globális Szolgáltató Központjával vagy a budapesti Szent Ferenc Kórház fejlesztésével összefüggésben. Mindezek úgy történtek, hogy a kitűzött hiánycél nem került veszélybe.

Kitért arra is, hogy 2016-tól a kétgyermekeseknek járó családi adó- és járulékkedvezmény összege 2019-ig bezárólag, vagyis négy év alatt négy lépésben fokozatosan megduplázódik, elérve a gyermekenkénti 20 ezer forintos maximális összeget. Az idei évben 25 százalékkal, 20 ezer forintról 25 ezer forintra nő a kedvezmény havi összege, ami mintegy 14,5 milliárd forint többletforrást jelent számukra. Ezzel már az idei évben 60 ezer forint maradhat a kétgyermekesek családi kasszájában.

A gyermekgondozási díj (gyed) maximális bruttó összege 2010-2016 között 102 900 forintról 155 400 forintra (51 százalékkal) emelkedett, ami az ellátásra jogosultak több mint negyedét érinti kedvezően. A gyedre jogosult szülők emellett 2016-tól minden esetben gyermekük kétéves koráig lesznek jogosultak az ellátásra, akkor is, ha előzetes biztosítási idejük ennél kevesebb volt. Fontos változás az is, hogy immár a gyermek hat hónapos korától munkába állhatnak a szülők a gyed - és a gyes - mellett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!