25 milliárdból kiteljesíthető a családi adókedvezmény rendszere

Évi negyedmillióval is bővülhet egy többgyermekes család kasszája Méltányosabb lehet a családi adókedvezmény, amennyiben a kormány a KDNP javaslata mentén bővíti a jogosultsághoz való hozzáférést. A KDNP a miniszterelnökkel folytatott júliusi megbeszélésen szorgalmazta a családi adókedvezmény kiteljesítését, hogy az alacsony jövedelmű többgyermekes családok is érvényesíthessék az adókönnyítéseket.

A KDNP azt javasolta, hogy akik az adóalapjuk tekintetében nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkajövedelem járulékaiból is megtehessék ezt. Azok számára, akik eddig kiszorultak a jogosultság egyenlő mértékű kihasználásából, az a lehetőség kínálkozik, hogy a kifizetett járulék egy része leírható legyen. Ez a megoldás megfelelne a családi adókedvezményről szóló törvény szellemének, hiszen a munka költségeit csökkentené a gyermeknevelésre elismert összeg bizonyos részével. Ilyenformán az állam a többgyermekes, alacsonyabb jövedelmű szülőket a vagy a munkáltatón keresztül – a szociális hozzájárulás egy részének elengedésével –, vagy a munkavállalói járulékok csökkentésével támogathatná. Amennyiben a munkaadónak nem kell pótolnia a kieső járulékot, az átlagkeresettel rendelkező többgyermekes családok közel 30 ezer forintot nyerhetnek a KDNP javaslatával.  

Nagycsaládosok esetében a jelenlegi szabályok mellett két kereső esetén a két szülő átlagjövedelménél egy harmaddal magasabb adóalap szükséges a családi kedvezmény teljes igénybevételéhez. Ugyanakkor ezen családok esetében az átlagkereset a nemzetgazdasági általános mutatónál több, vagyis átlagban kevesebb költségvetési kieséssel, családonként körülbelül havi 20 ezer forinttal kiteljesíthető a kedvezményrendszer. Több mint százezer munkajövedelemmel rendelkező 3 vagy többgyermekes szülőt – párokat és gyermeküket egyedül nevelő szülőket is – figyelembe véve mindez éves szinten hozzávetőleg 25 milliárd forintos nagyságrendet tenne ki. Egy tipikus többgyermekes család számára ez évi több mint egynegyed millió forintos jövedelemnövekedést hozhat.  

A KDNP elégedetten vette tudomásul, hogy a miniszterelnök támogathatónak nevezte a javaslatot, amit ha a kormány kiterjesztene, akkor teljes családi adókedvezményt tudnának igénybe venni azok a szülők is, akik egyedül, csak kevéssel a minimálbér feletti jövedelemből 2 gyermeket nevelnek. Javaslatunk a gyermekvállalást ösztönzi, a családok támogatásáért, a demográfiai helyzet javításért indított küzdelem sikerét hozhatja, a gyermekeket nevelők munkahelyének megőrzését, összességében a családok megerősítését szolgálja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!