468 milliárd forint hiánnyal küzd a kormányzati szektor

468 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százaléka, volt a kormányzati szektor idei első féléves hiánya, a deficit a tavalyi bázishoz képest 138 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,2 százalékponttal volt magasabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A 2009-es második negyedévi hiány 155 milliárd forintot tett ki, a GDP 2,4 százalékát, ami az előző évi második negyedévhez képest 31 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,6 százalékponttal magasabb. 2009 első félévében 2,8 százalékkal emelkedtek a kiadások az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kiadások közül a kamatkiadások, a folyó termelő felhasználás, és a pénzbeni társadalmi juttatások növekedése volt jelentős. Az idei második negyedévben a kormányzati szektor bevétele 3.048 milliárd forint, kiadása pedig 3.203 milliárd forint volt. A bevételek 2009 második negyedévében 1,7 százalékkal bővültek az előző év azonos időszakához mérten. Elsősorban az áfabefizetések növekedtek nagymértékben, a társadalombiztosítási járulékok ugyanakkor jelentősen visszaestek. A termelési és importadók, valamint a jövedelemadó-bevételek kismértékben csökkentek ebben a negyedévben.

A kormányzati szektor „maastrichti” hiánya 2008-ban a nemzeti számlák második előzetes adatai alapján 1.002 milliárd forint volt, a GDP 3,8 százaléka. A kormányzati szektor adóssága a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2008 végén 19.344 milliárd forint volt, ami a GDP 72,9 százalékának felel meg. A kormányzati szektor 2009 első negyedévi hiánya 313 milliárd forint volt, ami a negyedéves bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékának felelt meg. Tavaly a második negyedévben a kormányzati szektor hiánya 140,3 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 2,1 százaléka. A hiány a 2007 második negyedévinél 25,8 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,3 százalékponttal volt magasabb.

Tovább javult a külkereskedelmi mérleg, miután idén január-júliusban 747 milliárd forintos (2,582 milliárd eurós) többletet mutatott, az előző év hasonló időszakának 31 milliárd forintos (136 millió eurós) passzívumához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az előzetes számok szerint a külkereskedelem többlete júliusban 147 milliárd forint (548 millió euró) volt, 250 milliárd forinttal (972 millió euróval) több, mint egy évvel korábban. 2009 júliusában a külkereskedelmi forgalom volumene az exportban 8 százalékkal, az import esetében pedig 22 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!