A bejegyzett élettársi kapcsolat támadás a család ellen

Az Alkotmánybíróság szóvivőjének nyilatkozata azt valószínűsíti, hogy még az idén dönthetnek az alkotmánybírák a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének bevezetéséről szóló jogszabály alkotmányosságáról. A történelmi egyházak után kis fáziskéséssel a napokban a Hit Gyülekezete is fellépett a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen. A KDNP az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését. Ez a jogintézmény valójában az azonos neműek számára kívánja a quasi házasság lehetőségét biztosítani.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének bevezetéséről még tavaly döntött a parlament szocialista-szabaddemokrata többsége, az erről szóló törvény 2009. január 1-jén lép életbe. Elvileg. Az Alkotmánybíróságnak ugyanis három szervezet - a KDNP, a MDF és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete - is beadványt nyújtott be, amelyek a jogszabály megsemmisítését kérik. A testület most kezdett el foglalkozni a témával. A Magyar Hírlapnak Sereg András, az Alkotmánybíróság (AB) szóvivője közölte: elkészült a bejegyzett élettársi kapcsolat alkotmányossági kérdéseinek úgynevezett problematikája. A kifejezés egy olyan irományt takar, amely a határozattervezet megalkotása előtti munkafázisban egyfajta kapaszkodót jelent az Alkotmány fölött őrködő testület tagjainak, hogy milyen irányban indulhatnak el az adott témában - tette hozzá. A szóvivő nyilatkozata azt valószínűsíti, hogy még az idén dönthetnek az alkotmánybírák a jogszabály alkotmányosságáról.

„A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény veszélyes támadás a társadalom alapvető intézménye, a család ellen. Nemcsak az egyház, hanem a Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint is a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalomnak is hasznos életközössége, célja a házastársak java és az élet továbbadása” - ez a katolikus püspöki kar hivatalos álláspontja, de hasonlóan vélekednek a reformátusok és az evangélikusok is. A történelmi egyházak után kis fáziskéséssel a napokban a Hit Gyülekezete is fellépett a bejegyzett élettársi kapcsolat ellen. A Németh Sándor vezette felekezet szerint a melegkapcsolat ilyetén legalizálásával mesterségesen és destruktívan akarják megváltoztatni az egyébként is mély válságban lévő társadalmat, s e kultúrharc mögött egy  „nagy befolyású meleglobbi érdekérvényesítési szándéka áll.”

+

A KDNP az Alkotmánybíróságnál kezdeményezte a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését. A törvény ugyanis ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint „a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét”, mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt. A KDNP szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. A napokban, a büntetőjogszabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslat általános vitájában Salamon László (KDNP) is rámutatott: ez a jogintézmény valójában az azonos neműek számára kívánja a quasi házasság lehetőségét biztosítani. A büntetőtörvénykönyv mostani módosítása ezt a megoldást kívánja a hozzátartozók fogalmi körének módosításával, illetve a bigámia büntetésére vonatkozó rendelkezéseket érintően a büntetőjog világára kiterjeszteni. A Kereszténydemokrata Néppárt természetesen ezeket a módosításokat elfogadhatatlannak tartja, mert az a szemlélet összeegyeztethetetlen a párt házasság intézményéről vallott felfogásával.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!