A belügyminiszter felügyeli a titkosszolgálatokat

Eddig mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre az államigazgatási és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek, valamint a honvédség szervei – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden településen van rendőr – összegezte a megyében frissen kezdődött rendőri akció lényegét a belügyminiszter. Pintér Sándor bejelentette azt is, hogy nem lesz külön titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, ez a feladat közvetlenül a belügyminiszterhez tartozik.

Eddig mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre az államigazgatási és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek, valamint a honvédség szervei. A kormány az önkormányzatok árvízi védekezésére fordítható vis maior alapot megduplázta – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Kiemelkedő a veszélyhelyzet Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – mondta a miniszter, aki elrendelte, hogy a kiépített gátakat, a homokzsákokat, védelmi eszközöket nem lehet lebontani és elvinni az érintett helyszínekről. Hangsúlyozta, fel kell készülni arra, hogy a védekezés után felmérjék a károkat. Az iskolák, óvodák, kórházak mindenképpen gyors helyreállításra számíthatnak, a későbbiekben pedig fel kell mérni a magántulajdonokat ért károkat is.
   
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden településen van rendőr – összegezte a megyében frissen kezdődött rendőri akció lényegét Pintér Sándor belügyminiszter. Azért ebben a megyében kezdtek hozzá az akcióhoz, mert a tulajdon elleni bűncselekményeket tekintve ez a legfertőzöttebb és az emberek életérzése is itt a legrosszabb. Az akciót folyamatosan szeretnék kiterjeszteni és előrevetítette, hogy a statisztika a második helyen jelöli meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. A tulajdon elleni szabálysértésekkel kapcsolatban elmondta, tervezik, hogy visszavezetik az elzárást, mint büntetési formát, ehhez a jelentős jogi változáshoz alkotmánymódosítás szükséges.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor a választások első fordulóját követően azt ígérte, hogy két nappal a kormány megalakulása után már új vagy akár ideiglenes rendőrőrsök nyílnak, Pintér Sándor azt mondta: jelenleg több mint 600 rendőrrel több van Borsodban a közterületen, mint hétfőn, egy mobil állomás létrehozásán dolgoznak, amelynek révén a számítógépes online kapcsolatot tudnak létrehozni és így nem kell mindenkinek bevonulnia egy központi helyre.

Szólt a körzeti megbízottak kiemelt jelentőségéről is, mint mondta, a rendőri vezetést felhatalmazta, hogy tárgyaljanak az önkormányzatokkal, melyek azok, amelyek megfelelő lakást tudnak biztosítani az elhelyezésükre. Külön szólt arról is, hogy a rendőr-iskola programot is bevezették újra, ez azt jelenti, hogy a tanórák után, különösen a városokban az oktatási intézmények környékén megjelennek a rendőrök, részben a diákok kábítószer miatti veszélyeztetettsége miatt.
 
Pintér Sándor szerint aki egészséges és munkaképes, annak meg kell dolgoznia a pénzéért. A belügyminiszter ezt a segélyért munkát elvvel kapcsolatos felvetésre válaszolta a kormányszóvivői tájékoztatón. A tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő kérdésre közölte: fennmarad a kilakoltatási moratórium.

Pintér Sándor bejelentette azt is, hogy nem lesz külön titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, ez a feladat közvetlenül a belügyminiszterhez tartozik. Arról, hogy tervez-e személyi változást a rendőrség vezetésében, azt mondta: a teljesítménymérést most kezdték el, ennek eredményeinek ismeretében lehet csak személyi kérdésekről beszélni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!