A Fidesz és a KDNP örömmel elutazik Pozsonyba a szlovák emberi jogi bizottsággal tárgyalni

A magyar emberi jogi bizottság örömmel fogadta a szlovák társbizottság meghívását Pozsonyba, s azt, hogy folytatódhat a párbeszéd a felek között. Ezt a testület fideszes elnöke mondta ma a Magyar Távirati Irodának. A bizottsági elnök hangsúlyozta: továbbra is fontosnak tartja, hogy az őszinteség, a nyitottság és az igazságkeresés légkörében ne legyenek tabutémák.

A. Nagy László, a szlovák testület elnöke ma azt közölte Pozsonyban: nem Magyarországon, hanem Pozsonyban szeretne találkozni a magyar partnerbizottsággal a szlovák parlament emberi jogi bizottsága.
    
A szlovák parlamenti bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy magyar partnereiket meghívják Pozsonyba.
    
Az újabb találkozót kedden kezdeményezte Balog Zoltán, a magyar bizottság elnöke, miután hétfőn meghiúsult a két testület együttes ülése Budapesten. A szlovák képviselők ugyanis, miután meghallották, hogy Balog Zoltán, a magyar testület fideszes elnöke egy filmet vetítene le a dunaszerdahelyi futballmeccsen ősszel történtekről, be sem mentek az ülésterembe.
    
Szili Katalin a bizottság ellenzéki elnökét tette felelőssé a történtekért, majd a szocialisták és az SZDSZ is élesen bírálta a fideszes politikust a történtek miatt. A KDNP szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy a történtek azt bizonyítják: a szlovákok tudják, mi az ő nemzeti érdekük, a magyar nemzet jelenlegi vezetőinek viszont erről halvány fogalmuk sincs.
    
A Fidesz elnöksége kedden tudatta: teljes mértékben támogatja Balog Zoltánnak, az Országgyűlés emberi jogi bizottsága elnökének előfeszítéseit, „aki a Dunaszerdahelyen történt megmagyarázhatatlan, brutális szlovák rendőrtámadás okait és körülményeit kívánja tisztázni, képviselői esküjéhez és szakbizottsági elnöki kötelezettségéhez méltó módon”.
    
Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke a saját nevében nyilatkozva az MTI-nek ma azt mondta, hogy nagyon örül a társbizottság meghívásának, és annak is, hogy folytatódik a párbeszéd a felek között. Hozzátette: az írásos meghívás még nem érkezett meg, ezért azt megvárják.
    
A bizottsági elnök hangsúlyozta: továbbra is fontosnak tartja, hogy az őszinteség, a nyitottság és az igazságkeresés légkörében ne legyenek tabutémák.
    
Balog Zoltán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a pozsonyi ülésen a tervezett napirendi pontok között javasolni fogják-e a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történtek tárgyalását. A videofelvétel bemutatását ugyanakkor ő maga nem fogja újból kezdeményezni – tette hozzá, utalva arra, hogy a felvétel már mindenütt elérhető, a szlovák fél is megtekintheti azt a különböző hírportálokon. „Ha ők bármilyen felvételt be akarnak mutatni a dunaszerdahelyi üggyel kapcsolatban, én szívesen megnézem” – jegyezte meg Balog Zoltán.
    
A bizottsági ülés várhatóan február 20-a után lesz majd, előtte a magyar bizottsági elnök a szocialista alelnökkel kiutazik majd Pozsonyba a társbizottság vezetésével egyeztetni a tervezett napirendről.  A. Nagy László azt mondta, annak ellenére, ami történt, a párbeszédnek nincs alternatívája.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!