A győri KDNP képviselői Bécsben

Január 16-án viszontmeghívásra Bécsbe érkezett dr. Havasi Ferenc a győri KDNP elnöke, dr. Sík Sándor frakcióvezető, dr. Ottófi Rudolf alpolgármester és Pénzes László külkapcsolatokért felelős politikus. A fogadásra a bécsi városházán dr. Matthias Tschirf, az ÖVP pártelnöke irodájában került sor. A megbeszélésen a résztvevők szót ejtettek az elmúlt győri találkozás óta Bécsben történt új választások által létrejött változásokról, az elhunyt dr. Jörg Haidernek a politikai közéletben való hiányáról, valamint a világgazdasági válság okozta kilátásokról mindkét országban.

A felek megtárgyalták a két ország válság előtti gazdasági helyzetét, sérülékenységét, és azt a tapasztalatot, hogy Bécsben nem aggódnak annyira a válságtól, mert az osztrák gazdaság nagyon jó kondícióban van. A felek szót ejtettek a Magyarországon szükségesnek tartott változásokról, bár a jelenlegi kormányzás alatt egyik fél sem lát esélyt Magyarország számára a válságból való kilábalásra. Sok szó esett a két város különleges státusáról a két országon belül. Mindkét városban meghatározó a KKV-k létszáma, és mindkét városvezetés szükségesnek látja a nemzeti vállalkozások erősítését.

A győri politikusok elmondták, hogy Győrnek a jelenlegi helyzetben tulajdonképpen szerencséje van a szerencsétlenségben, mivel épp visszaszorulóban van a határon túli magyarok munkavállalási kedve Győrben ill. Magyarországon. Ez a munkanélküliség ütemét csökkentő tényező egyben lehetőséget ad a válság a győri városvezetés számára a szükséges szakmunkáslétszám kiképzésére az oktatási rendszer megfelelő helyi átalakítása révén.

Elhangzott az is, hogy ez a válság az 1929-es válság óta a legnagyobb gazdasági válság, és felmerült a társadalmi erkölcs hiánya következtében felboruló értékrend válsága is. Megegyeztek a felek a liberális gazdaságpolitika tarthatatlanságában, és a szociális piacgazdasághoz való visszatérés szükségességében. Ugyanakkor nem látszik esély a helyzet gyors megváltoztatására.

A megbeszélésen osztrák részről részt vett Barbara Feldmann, az ÖVP bécsi megyei tanácsnoka. Munkaterülete az integrációs, nőpolitikai, fogyasztóvédelmi kérdések, esélyegyenlőség, kultúra és tudomány. Részt vett továbbá Monika Riha, aki pedagógiai szaktanácsadóként segíti az ÖVP munkáját. A megbeszélésen aktívan részt vett Sirvan Ekici, az ÖVP bécsi megyei tanácsnoka, aki maga is török származásúként az integrációs ügyekkel foglalkozik többek között. Emellett női és fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozik.

A megbeszélés során lehetőség volt megtekinteni a városházát, a 115 éves üléstermet, ahol havonta ülésezik a városi tanács is, és a megyei tanács is. Ezután megtekintettük a nagy dísztermet, amely gigantikus méreteivel megfogja az embert. A méretekkel kapcsolatban megtudtunk annyit, hogy a város tervezésekor kb. 2 millió ember élt Bécsben, mely később jelentősen lecsökkent, majd ma ismét ezen a szinten mozog. 1900-ban Bécs a világ harmadik legnagyobb városa volt. Azt is megtudtuk a korábbi polgármesterek festményei alatt, hogy 90 éve kormányozzák Bécset a szocialisták. A felek megállapodtak egy újabb találkozóban, melyre valószínűleg szintén egy féléven belül Győrben kerül sor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!